Koning van het grasland, indringend portret van het boerenleven

04-06-2018
355 keer bekeken {0} reacties

Vorige week speelden Toneelgroep Jan Vos en Pier21 de voorstelling Koning van het Grasland op de boerderij van de familie Straver in Babyloniënbroek. Het decor van weilanden maakte de voorstelling tot een bijzondere ervaring. De inhoud van het stuk zette zowel boeren als burgers aan het denken.

Koning van het Grasland gaat over een eenzame boer die zich staande probeert te houden op de wereldmarkt. Hij maakt zich zorgen om de MKZ crisis, terwijl hij ook een persoonlijk drama moet verwerken. Op de achtergrond vliegt de grutto rond, de koning van het grasland. Hij probeert zich vergeefs aan te passen aan het veranderende landschap, als symbool voor de gecompliceerde relatie tussen mens en natuur. Doordat het stuk op locatie gespeeld wordt, krijgt het verhaal een extra lading. Natuurgeluiden mengen zich met de geluiden van de voorstelling en gaandeweg wordt het langzaam donker.

“Bij instanties is er vaak weinig begrip voor de persoonlijke situatie van boeren. Daarom is het belangrijk om dat persoonlijke verhaal te laten zien en daarna samen in gesprek te gaan.”

Koning van het Grasland: theater op locatie. Foto’s: Daphne van de Velde

Persoonlijk en herkenbaar

Hans van Dommelen werkt bij de Provincie Brabant. Hij bezocht de voorstelling met een aantal ambtenaren en een groep jonge boeren uit Reusel-De Mierden. In de bus op de terugweg ontstonden mooie gesprekken. “Voor de boeren was het stuk erg herkenbaar. Er kwamen fundamentele levensvragen aan de orde. Neem je als zoon of dochter het bedrijf van je ouders over? Van wie is de grond eigenlijk echt? Bij instanties is er vaak weinig begrip voor de persoonlijke situatie van boeren. Regels zijn regels. Daarom is het belangrijk om dat persoonlijke verhaal te laten zien en daarna samen in gesprek te gaan.”

“De boeren in de voorstelling vormen een eenzame familie. Ze zitten gevangen op hun eigen bedrijf in hun eigen systeem.”

Iedereen zou dit stuk moeten zien

Henk Jans is adviseur bij Brabant Advies. Hij adviseert overheden over zaken als het landbouwbeleid. Voor hem was de voorstelling vooral een herinnering dat boeren in eerste instantie ook gewoon mensen zijn. “De boeren in de voorstelling vormen een eenzame familie. Ze zitten gevangen op hun eigen bedrijf in hun eigen systeem. De psychische nood waarmee een boerengezin wordt geconfronteerd door alles wat op hen afkomt: die zien we als beleidsmakers en bestuurders vaak niet. Iedereen die werkt op dit dossier zou het stuk moeten zien. Maar ook burgers: zeker mensen uit de stad zullen het beeld niet herkennen.”

Koning van het Grasland. Foto’s: Daphne van de Velde

De wereld achter die mooie weilanden

Janneke Romijn won kaartjes voor de voorstelling via de Facebook-pagina van FoodUp! Brabant. In het dagelijks leven heeft ze weinig met landbouw te maken, maar in haar vrije tijd gaat ze graag samen met haar dochtertje naar open dagen van boerderijen. Het toneelstuk liet haar ook de schaduwkanten van het boerenbestaan zien. “De voorstelling geeft op een indringende manier weer hoeveel administratieve rompslomp er allemaal bij komt kijken. De strop van regels en richtlijnen wordt steeds strakker aangetrokken. Ik had niet gedacht dat er zo’n wereld schuilt achter die mooie weilanden waar je zo achteloos doorheen rijdt.”

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen