Adviescommissie Wolven ingesteld

29-01-2021
275 keer bekeken

De provincie heeft een adviescommissie preventie wolvenschade ingesteld. Deze commissie bestaat uit vertegenwoordigers vanuit landbouw, schapenhouders, natuurorganisaties, faunabeheer en gemeenten en wordt voorgezeten door Pieter van Geel.

In het voorjaar van 2020 bezocht een zwervende wolf Brabant. Deze wolf leidde tot onrust in het gebied rond Heusden. Dat was aanleiding om een platform in te stellen met betrokken partijen. Inmiddels heeft een andere wolf zich gevestigd in het gebied De Groote Heide (Zuidoost Brabant). Dat was de aanleiding om het platform te formaliseren tot een adviescommissie. Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur: “De wolf heeft een positieve invloed op de biodiversiteit en is daar ook een wezenlijk onderdeel van. Er zijn echter ook veehouders die last hebben van de wolf en bewoners die ongerust zijn. Wij zijn er als provincie voor beide: we willen de wolf beschermen, dat moet ook want hij heeft een internationaal beschermde status. We willen echter ook dat onze inwoners en veehouders zich goed voelen bij het samenleven met de wolf. Deze adviescommissie gaat ons daarbij helpen.”

Hulp bij preventieve maatregelen

De adviescommissie wordt ingesteld voor een jaar en zal de provincie adviseren over preventieve maatregelen, de financiering hiervan en de beste manier van samenwerking. Onafhankelijk voorzitter is Pieter van Geel, al gepokt en gemazeld op dit thema. Zo was hij voorzitter van de wolvencommissie in Gelderland en is dat momenteel ook voor het Landelijk Overleg Wolf: “We maken een plan omdat we aannemen dat de wolf hier blijft en we structurele oplossingen zoeken om goed met de wolf te kunnen samenleven. Daarbij is het van belang om de wolf te beschermen, maar het is van even groot belang om veehouders te helpen hun vee te beschermen. Samen met betrokken Brabantse partijen zoeken we naar de beste oplossingen.”

Gevestigde en zwervende wolf in Brabant

De adviescommissie zal zich enerzijds bezighouden met gevestigde wolven, dat zijn wolven die langer dan 6 maanden in een gebied aanwezig zijn. Daarbij wordt ze ondersteund door partijen uit het gebied waar een gevestigde wolf leeft, in dit geval De Groote Heide. Anderzijds wil de commissie zich ook voorbereiden op zwervende wolven, dat zijn vaak jonge wolven op zoek naar geschikt leefgebied. Op deze wolven is het lastiger voorbereiden, ze leggen vaak grote afstanden af en duiken daarbij onverwachts op in een gebied. Meestal is dat tijdelijk en trekken ze weer verder. Eind november dook er een wolf op in het gebied tussen Oss en Den Bosch. Waar deze zich nu bevindt is onbekend. Resultaten van DNA-analyse zullen meer duidelijkheid geven over de afkomst van deze wolf.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen