No bull, no shit
Een van de bedrijven waar Brabant trots op is, is Botanic Bites. Zij maken natuurlijke plantaardige producten, minimaal bewerkt en heel erg lekker. Zo proberen zij hun steentje bij te dragen aan een betere wereld. Tijdens de Dutch Design Week in 2016 werden er speeddates georganiseerd tussen boeren en ontwerpers om samen oplossingen te bedenken voor reststromen. Designer Doreen Westphal schoof aan. Daar ontstond het idee om iets te gaan doen met de voetjes van oesterzwammen. Normaliter verdwijnen die bij het afval. Qua smaak en structuur zijn deze voetjes heel erg geschikt voor vlees vervangende producten. Het geeft precies die bite die een vleesvervanger nodig heeft. Zo maakte Doreen de overstap van design naar food en werd Botanic Bites geboren.
Delicatessen van reststromen
In eerste instantie kweekte ze zelf oesterzwammen op koffiedrab. Maar al snel kwam ze erachter dat juist aan het begin van de voedselketen al veel wordt verspild, dus bij de boer. Botonic Bites stopte met de eigen kweek en ging op zoek naar afvalstromen in de buurt. Lokale restromen zoals tomaten, zwarte wortelen en de stengels van verschillende paddenstoelen succesvol omgezet in delicatessen.
1000 kilo koningsoesterzwammen
Steeds meer boeren kregen interesse om samen te werken en op deze manier bij te dragen aan een toekomstbestendig voedselsysteem. Zo redde Botanic Bites aan het begin van de coronacrisis 1000 kg koningsoesterzwammen die normaliter door toprestaurants worden afgenomen. Door de horecasluiting dreigden deze verloren te gaan. In no time maakte Botanic Bites er heerlijke plantaardige hamburgers, snacks en worstjes van voor BBQ-boxen die rechtstreeks aan consumenten in het hele land werden geleverd.
Innovatie en duurzaam ondernemerschap zitten echt in het DNA van dit Eindhovense bedrijf.
Damn good
Het bedrijf groeit hard en heeft inmiddels een uitgebreid assortiment voor zowel horeca als consument. Van tomatenburgers en paddenstoelworsten tot stoofschotels en curry’s. Uitaard allemaal plantaardig en zoals ze zelf zeggen ‘Damn good’. Nog steeds werken ze met reststromen, maar ook met andere heilzame ingrediënten zoals lokaal zeewier, peulvruchten en granen.
Bij alles wat Botanic Bites maakt streeft het bedrijf ernaar te werken met eerlijke, gezonde ingrediënten, zo min mogelijk zout te gebruiken en minimale bewerking om de lekkerste producten te maken. Ze verspreiden op een toegankelijke manier de boodschap hoe belangrijk het is dat we nadenken over onze vleesconsumptie en de gevolgen daarvan. Hun in het oog springende verpakkingen en boodschappen werken hier lekker aan mee.
Bekroning
Het is dan ook niet voor niets dat het werk van Botanic Bites meerdere keren is bekroond, bijvoorbeeld met de ondernemersprijs ‘Organic Food Against Climate Change’ of tijdens de 'Amsterdam Food Pitch' waar ze een prijs wonnen voor lekkerst en meest duurzame product, ze kregen een plek in de Food100, een lijst met voedselverbeteraars en kwamen in de KvK innovatie Top 100 als een van de meest duurzame bedrijven van Nederland.
Hopelijk gaan we in de toekomst nog veel horen van dit mooie Brabantse bedrijf met zijn duurzame hart. Zoals het er nu uitziet komt dat wel goed!
Plantaardige eiwitten
De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur en het Voedingscentrum adviseren dat de helft van het menselijk dieet plantaardig zou moeten zijn. Om bij te dragen aan deze verandering en het bewustzijn rondom de productie en consumptie van plantaardige eiwitten te vergroten, heeft FoodUp Brabant (onderdeel van provincie Noord-Brabant) de Beste Brabantse Borrelplank ontwikkeld: 100% plantaardig en 100% Brabants. Hierop liggen heerlijke plantaardige happen van onder andere Botanic Bites. Goed voor mens, dier en omgeving. Dat is Brabant op zijn best.