Online cursussen voedselbossen

22-02-2021
941 keer bekeken

Heb je plannen om een eigen voedselbos aan te leggen? De Brabantse Milieufederatie organiseert weer de online basiscursus voedselbossen vanaf 23 maart én een online masterclass financiering voedselbossen op 26 mei 2021. Meld je nu aan. Deze cursussen zijn mede mogelijk gemaakt door FoodUp Brabant.

Basiscursus Voedselbossen

Brabanders houden van lekker en goed eten. Dat voedsel kunnen we ook duurzaam produceren in ons eigen voedselbos. Wil je zelf aan de slag met een voedselbos? Meld je nu aan voor de basiscursus voedselbossen!

Voedselbospionier Wouter van Eck verzorgt samen met Martijn Ballemans de basiscursus voedselbossen. Allebei hebben ze jarenlange ervaring met permacultuur en het creëren van voedselbossen. Zo is Wouter van Eck een van de mensen achter het grootste voedselbos van Europa, het voedselbos in Schijndel. In drie avonden leren ze je de basisprincipes om zelf aan de slag te gaan met een voedselbos.

Voedselbossen zijn productiebossen en bestaan uit zeven tot negen productieve lagen. Deze lagen vormen samen een zelfstandig ecosysteem dat gebruikt maakt van natuurlijke processen en kringlopen. Het principe uit de permacultuur speelt hierin een grote rol: werk de natuur niet tegen, maar werk ermee samen. Er wordt dan ook geen gebruik gemaakt van pesticiden en er wordt niet bemest. Zo wordt er bijvoorbeeld voor gekozen luizen met lieveheersbeestjes te bestrijden en wespen met vogels. Om niet te hoeven bemesten wordt gebruik gemaakt van natuurlijke processen en kringlopen die een rijke en voedzame bovenlaag creëren uit afgevallen bladeren: de humuslaag.

Programma

De cursus bestaat uit drie online avonden.

Permacultuur en voedselbossen 
Datum: dinsdag 23 maart 2021
Tijd: 19.30 – 22.00 uur
Locatie: Online bijeenkomst

Voedselbossen 1 
Datum: dinsdag 30 maart 2021
Tijd: 19.30 – 22.00 uur
Locatie: Online bijeenkomst

Voedselbossen 2 
Datum: dinsdag 06 april 2021
Tijd: 19.30 – 22.00 uur
Locatie: Online bijeenkomst

Ga nu zelf aan de slag met voedselbossen. De inschrijfkosten voor de gehele cursus van drie avonden bedragen € 149,-. Er is slechts plaats voor 25 deelnemers, de cursus start vanaf minimaal 20 deelnemers.

Aanmelden basiscursus Voedselbossen

 

Masterclass financiering voedselbossen

Heb je plannen om een eigen voedselbos aan te leggen? Ben je benieuwd welke financiële mogelijkheden er zijn? En wil je meer weten over fondsenwerving? Meld je dan nu aan voor onze masterclass financiering voedselbossen.

Voedselbossen krijgen meer en meer aandacht, en terecht! Het is een prachtige manier om natuur en voedselproductie te combineren. Daarom organiseert de BMF verschillende cursussen, workshops en bijeenkomsten om zelf een eetbaar bos aan te leggen.

Masterclass

Marianne Muller van Bureau MORE en voedselbosexpert John Vermeer geven je tijdens de masterclass praktische tips van om voedselbosprojecten te financieren! De avond is bedoeld voor iedereen die een voedselbos wil creëren en daarbij op zoek is naar subsidies en financiële tips.

In een avond kom je meer te weten over de zakelijke aspecten van een voedselbos. De masterclass gaat in op het werven van financiers en fondsen en de diverse subsidiemogelijkheden die er zijn. Er is daarbij een nadruk op Brabantse regelingen.

Om alle deelnemers voldoende ruimte te geven om vragen te stellen, is er een maximum van 20 deelnemers.

Persoonlijk adviesgesprek

Na deelname aan de masterclass is het mogelijk om op een later moment een persoonlijk adviesgesprek te voeren met onze financieel expert. Hiervoor vragen we om van tevoren een beknopt projectvoorstel (max. 1 A4-tje) aan te leveren. Dit zal tijdens het consult worden behandeld. Na afloop ontvang je een overzicht met aanbevelingen.

Als deelnemer aan de masterclass kan je intekenen voor het individuele maatgesprek. Het adviesgesprek is digitaal en duurt 20 minuten.

Inschrijven

Datum: 26 mei 2021
Tijd: 19.30 uur tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Locatie: via ZOOM (link volgt na aanmelding)

De masterclass bedraagt € 50,- en er is slechts plaats voor 20 deelnemers, de cursus start bij voldoende inschrijvingen.
Het individueel adviesgesprek bedraagt € 50,-.

Inschrijven masterclass financiering voedselbossen

De ontwikkeling van deze cursussen is mede mogelijk gemaakt door FoodUp Brabant (onderdeel van provincie Noord-Brabant).

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen