Herenboerderij in West-Brabant?

20-03-2021
1374 keer bekeken

Noord-Brabant Herenboerenland? Veel mensen zijn het al, nog meer willen het: gedeeld eigenaar zijn van een eigen boerderij. In het westen van Noord-Brabant is wel interesse, maar nog geen initiatief. Dat kan anders! Kom online kennismaken op donderdag 8 april om 20.00 uur.

Wat is een Herenboerderij?

Herenboeren is een groeiende burgerbeweging die mensen gedeeld eigenaar maakt van een kleinschalig, gemengd boerenbedrijf: een Herenboerderij. Hun coöperatie heeft een boer in dienst die verantwoordelijk is voor de productie van voedsel en het beheer van het land. De tweehonderd huishoudens, goed voor ongeveer vijfhonderd monden, delen met elkaar de kosten en alle opbrengsten. 

Behalve aardappelen, groenten, fruit, kruiden en vlees van eigen land, oogsten de Herenboeren ook een gezondere bodem, meer biodiversiteit, nieuwe vrienden en veel gemeenschapszin. Zo ontplooien ze activiteiten voor kinderen, wisselen ze recepten uit, helpen op het land of verzorgen rondleidingen.  

Nederland telt inmiddels 8 Herenboerderijen, waarvan 4 in Brabant en minstens 20 initiatieven in oprichting. FoodUp Brabant (onderdeel van de provincie Noord-Brabant) is partner van Herenboeren en helpt Herenboeren Brabant mee opschalen.

West-Brabant

Zo’n 30 huishoudens uit de regio West-Brabant zien het wel zitten, zo’n coöperatieve boerderij. Dit signaal is voor Herenboeren voldoende reden om in een online meeting op donderdag 8 april vanaf 20 uur te verkennen of er ook een kartrekkersgroep kan ontstaan.

Tijdens de bijeenkomst wordt onder meer uit de doeken gedaan wat een coöperatieve Herenboerderij is en welke stappen er doorlopen moeten worden om te komen tot zo’n boerderij. Ook wordt verteld hoe Herenboeren Nederland lokale kartrekkers ondersteunt bij het werven van geïnteresseerden en het vinden van grond of een boer.

Online kennismaking

Geïnteresseerden voor de online kennismaking op donderdag 8 april om 20.00 uur kunnen zich hier aanmelden. Meer informatie over de voortgang van het initiatief, vind je op de Herenboeren in West-Brabant projectpagina.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen