Brabant thuisbasis voor grote agrifood R&D-labs

01-04-2021
1034 keer bekeken

Brabant staat bekend om z’n krachtige agrifoodsector. Alle onderdelen daarvan zijn in de provincie vertegenwoordigd: van boer tot producent, van zaadveredelaar tot distributeur. Dat we ook de grootste Research & Development laboratoriums in de agrifoodsector hebben is minder bekend.

Om een krachtige sector te blijven en de voorsprong te behouden, moet de sector blijven ontwikkelen en innoveren. En dat gebeurt ook. Brabant is de thuisbasis voor de grootste onderzoeks- en ontwikkelingslaboratoria op het gebied van agrifood in Nederland. Eén daarvan is Rijk Zwaan, als zaadveredelaar staan ze aan het begin van de voedselketen. Zij zijn toonaangevend in de voedselvoorziening voor de hele wereld.

Onderzoek en ontwikkeling

De gemiddelde burger kent Rijk Zwaan van de zakjes met groentezaden. Dat klopt, maar daarnaast levert Rijk Zwaan vooral zaden aan tuinders over de hele wereld voor de teelt van groenten in kassen en in de volle grond. Het bedrijf staat op de vierde plaats van groenteveredelingsbedrijven in de wereld. Daarover zeggen ze zelf: “Bij het ontwikkelen van nieuwe rassen en het leveren van topkwaliteit zaden is het noodzakelijk om continue te blijven innoveren. Daarom is 40 procent van onze collega’s actief in onderzoek en ontwikkeling en besteden we daar jaarlijks circa 30 procent van onze omzet aan.”

Innoveren in Brabant

Hoewel een wereldspeler, blijft Nederland voor Rijk Zwaan een belangrijke thuismarkt. Bijna alle wereldspelers in de zaadveredeling hebben een vestiging in Nederland vanwege de historisch opgebouwde expertise en professionaliteit van de groentesector en de goede verbindingen met de universiteiten en hogescholen. Naast expertise op gebied van veredeling wordt het belang van datascience en AI steeds crucialer bij de innovatie van zaden en teeltsystemen.

Het R&D-lab van Rijk Zwaan zit in Brabant. Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver ging daar op virtueel bedrijfsbezoek: “Dat het R&D-lab van de nummer vier van de wereld op het gebied van zaadveredeling in Brabant zit, vind ik iets om trots op te zijn. Ik ben onder de indruk van hun innovatievermogen om niet alleen beter, maar ook duurzamer groenten te kunnen produceren. Daarvoor is veel onderzoek en ontwikkeling nodig en dat gebeurt in Brabant. Dat is niet random gekozen: onze provincie blijkt voor Rijk Zwaan een ideale plek omdat niet alleen de hele agrifoodketen beschikbaar is, maar ook de juiste kennis en bovendien de hightech en data science. Bovendien vinden zij het ook belangrijk dat hun medewerkers prettig kunnen wonen in een gezonde, groene, fijne leefomgeving met voldoende voorzieningen. Dat vinden wij ook, dus we blijven actief werken aan het behoud en het versterken daarvan.”

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen