Agrifoodtalk weidevogelbescherming

24-06-2021
3155 keer bekeken

Woensdag 23 juni was Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur, op veldbezoek in het weidevogelkerngebied de Beerse Overlaet. Hoe borg je een goede samenwerking tussen landbouw en natuur en hoe betrekken we jongeren daarbij?

Het veldbezoek was bij twee ondernemers die samenwerken met vrijwilligers van Brabants Landschap om de weidevogels te beschermen. Het gebied de Beerse Overlaat is onder andere bijzonder, omdat er een van de laatste gruttopopulaties in Brabant is.

Samenwerking landbouw natuur

Het bezoek startte bij Niek Pels, melkveehouder. Hij vertelde over maatregelen die hij neemt, zoals verlaat maaien om de vogels niet te verstoren. De natuurvrijwilligers zoeken nesten op zijn land en markeren deze met palen. Een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen Brabants Landschap en agrarische ondernemers.

Plasdras

Op de tweede locatie, bij de ondernemers van Mook, was onder andere een plasdras te zien. Dit gebied staat onder een laag water. Het aantal vogels dat hier komt om te broeden, rusten en/of eten is hierdoor duidelijk toegenomen en rondom de plasdras waren onder andere veel kluten te zien.

Betrekken jongeren

Naast de weidevogels ging het gesprek ook over het enthousiast maken en het betrekken van jongeren. Educatie, op jonge leeftijd beginnen en kinderen echt de natuur laten beleven, kwamen hierin terug. Veel mensen die iets met weidevogels hebben, hebben dit als kind al meegekregen vanuit huis. Zowel de agrarische ondernemers als Brabants Landschap geven aan dat meer continuïteit en zekerheid (over een langere periode) hen kan helpen in de weidevogelbescherming.

Agrifoodtalks

Gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur Elies Lemkes-Straver vindt het belangrijk om regelmatig in gesprek te gaan met jongeren. Dat doet ze onder de noemer ‘Agrifoodtalks’. Daarom ging ze op locatie kijken hoe boeren en vrijwilligers samenwerken om weidevogels te beschermen.

 "Ik wil graag horen wat er speelt. Met elkaar leren over de verbinding tussen landbouw en natuur. Waar lopen we tegenaan? Hoe zorgen we voor een goede ecologische, economische en maatschappelijke balans tussen landbouw en natuur?"
Agrifoodtalks worden georganiseerd door FoodUp Brabant, onderdeel van de provincie Noord-Brabant.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen