Lokale toneelspelers in voorstelling ‘Iets met boeren’

09-09-2021
1336 keer bekeken

In oktober 2021 presenteert Bureau Pees in Reusel-De Mierden en Sint Anthonis Iets met Boeren, een theatervoorstelling die boeren en niet-boeren dichter bij elkaar wil brengen. De gemeente Sint Anthonis ging in gesprek met Paulien Lenkens, deelnemende speler uit Oploo.

Leden van Toneelgroep Westerbeek, Doekmaroploo, wagenspeelgroep Karrespel (Oploo), Kakelbond (Ledeacker) en Onderlinge Vriendschap (Wanroij) spelen samen met professionals een voorstelling waarin op een creatieve en interactieve manier inzicht wordt gegeven over de veranderende landbouw. De kaartverkoop is gestart!  

Allemaal aan tafel, iedereen aan het woord

Het platteland is in rep en roer. De boer is het beu. Te hoge kosten, te lage prijzen, te weinig waardering en telkens nieuwe regels. De boer verlaat stal en akker en trekt ten strijde. Verderop telt de boswachter de vogels, meet de wetenschapper het weer, bedenkt de politicus een plan en kijkt de klant naar de prijs van de worst.

Er is iets aan de hand.

Er moet iets gebeuren.

Terwijl de kip en het ei op elkaar staan te wachten.

Iets met Boeren geeft op speelse, theatrale wijze inzicht in de actuele landbouw. De voorstelling - gemaakt met inwoners van de gemeente Sint Anthonis - brengt boeren, burgers en buitenlui met elkaar in gesprek over het buitengebied. En over ons eten.

Paulien Lenkens, deelnemende speler uit Oploo, aan het woord

Boerendochter Paulien Lenkens woont in Oploo en werkt in de zorg. Ze is een ervaren amateurspeler en speelt tegenwoordig op locatie met wagenspeelgroep Karrespel. Het brengen van actuele thema’s via toneel is haar ding. Zo bracht Paulien voorheen samen met andere inwoners in Oploo de pronkzitting tijdens het carnaval. Hierin werden actuele thema’s die in het dorp en in de gemeente speelden op luchtige wijze aan de kaak gesteld.  

Paulien over 'Iets met Boeren':“De spelersgroep is heel divers en bestaat uit professionele spelers en lokale spelers, van spelers die in een boerenbedrijf werken tot vegetariërs, mensen die verschillend tegen zaken aankijken en andere belangen hebben. We kruipen tijdens de voorstelling in de huid van de boer en boerin, de politicus, de kinderen van de boer, de dorpsgenoten, de koe enzovoorts. De onderwerpen die op dit moment spelen voor boeren en inwoners, worden op een hele mooie manier gebracht.

Met elkaar in gesprek gaan

Ik vind het bijzonder om aan 'Iets met Boeren' mee te doen omdat de voorstelling bijdraagt aan het vinden van een opening om met elkaar in gesprek te gaan. Eigenlijk wil iedereen dat de productie van voedsel minder belastend is en we willen ook dat boeren een eerlijke boterham kunnen verdienen. Maar hoe dan? We horen heel veel maar luisteren we ook echt wat voor hem of haar belangrijk is. Er komt heel veel gevoel en emotie bij ieders mening kijken. Als we met respect naar elkaar proberen te luisteren zonder direct een oordeel uit te roepen dan kunnen we in gesprek gaan. Daarin kan je mening afwijken van die van iemand anders maar die andere mening mag er ook zijn.

We zijn samen verantwoordelijk voor oplossingen die toekomstbestendig boeren mogelijk maken

Ik las over een boer wilde overgaan naar biologisch boeren en daar financiering voor aanvroeg. Er is een aantal jaar nodig heeft voordat de biologische teelt goed op gang is en voldoende opbrengt om de lening af te lossen. Daar was bij de bank onvoldoende begrip voor. Dat raakte me; het is belangrijk om te beseffen dat we alleen samen de omslag kunnen maken.

Op de Esrand, waar we deze voorstelling spelen, is ook veel verandering gaande. Op het moment dat je op een locatie als deze naar de voorstelling komt, dan wijzigt niet persé je mening maar dan krijg je wel meer gevoel bij de uitdagingen waar de bedrijven mee te maken hebben. Het is echt de moeite waard om te komen kijken!”

Kaartverkoop

Kaarten voor de voorstelling Iets met Boeren zijn sinds 3 september 2021 digitaal verkrijgbaar via www.bureaupees.nl voor € 12,50 per stuk. De voorstellingen vinden plaats op de volgende locaties en tijden:

Locatie: Mini-camping De Esrand, Noordkant 34, Sint Anthonis

  • vrijdag 8 oktober 16.00 uur
  • zaterdag 9 oktober 13.00 en 16.00 uur
  • zondag 10 oktober 13.00 en 16.00 uur

Locatie: IJsboerderij Fabor, Hamelendijk 5, Reusel

  • vrijdag 15 oktober 16.00 uur
  • zaterdag 16 oktober 13.00 en 16.00 uur
  • zondag 17 oktober 13.00 en 16.00 uur

Direct tickets kopen

Op dit moment wordt rekening gehouden met een maximale capaciteit van 30 bezoekers per voorstelling. De voorstelling wordt uitgevoerd volgens de dan geldende corona-maatregelen. Daarom zijn wijzigingen voorbehouden.

Initiatief

Bureau Pees produceert Iets met Boeren in opdracht van FoodUp Brabant (onderdeel van de Provincie Noord-Brabant) en de gemeenten Sint Anthonis en Reusel-De Mierden. Met Iets met Boeren willen deze partijen op een creatieve en interactieve manier boeren en niet-boeren dichter bij elkaar brengen. Ook krijgt het publiek inzicht in de actuele problematiek van de veranderende landbouw in de eigen regio. Dit theatrale format wordt ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.

 

Bron artikel: www.sintanthonis.nl/buitengebied
Hier kun je ook meer lezen over de transitie van het buitengebied van Sint Anthonis en je aanmelden voor de nieuwsbrief buitengebied Sint Anthonis.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen