Elkaar begrijpen, vinden en vasthouden

06-12-2021
3108 keer bekeken

De FoodUp Academie neemt 22 deelnemers vijf dagen lang mee op een reis door de hele voedselketen. Hoe kijken zij op dag vijf terug op het programma vol sprekers, bedrijfsbezoeken en leren-van-elkaar? ‘Voor mij voelt dit als een warm bad.’

‘Alle deelnemers aan de FoodUp Academie zijn ontzettend gemotiveerd om een rol te spelen in de transitie naar een duurzaam, gezond en eerlijk voedsellandschap,’ zegt projectleider, organisator (én oud-deelnemer) Diana van Bokhoven. Dit jaar zijn er 22 deelnemers, van boer(in) tot communicatieadviseur, van filmmaker tot worstenbroodjesproducent.

Verhalen, lessen en anekdotes

Eigenlijk zou deze vijfde dag de laatste Academiedag zijn. Maar omdat hij noodgedwongen online plaatsvindt (je weet wel, corona), is besloten dat dit de één na laatste zou zijn. Want een netwerkinitiatief waar iedereen zó tevreden over is, verdient een afsluiting in levenden lijve. De online bijeenkomst leent zich wél prima voor een terugblik op de vier dagen tot nu toe. Ook de zeer geïnteresseerde gedeputeerde Elies Lemkes is er, in het kader van haar ‘Agrifoodtalks’, digitaal bij. Diana van Bokhoven stelt de deelnemers drie prikkelende vragen: ‘Wat is jullie het meest bijgebleven? Hoe helpt dit jou? En wat heb je nog nodig?’ En dan tuimelen de enthousiaste verhalen, lessen en anekdotes drie kwartier lang over elkaar heen.

Warm bad

Voor Roos Pegman voelt de FoodUp Academie (georganiseerd door FoodUp Brabant, onderdeel van de provincie Noord-Brabant) als ‘een warm bad’: ‘We zijn een groep mensen met allemaal dezelfde ambitie, ook al vullen we die heel verschillend in. Ik zet me graag in om dit netwerk ook na de laatste bijeenkomst te blijven benutten, bijvoorbeeld via intervisie. Het helpt mij bij het uitbreiden van mijn bedrijf.’

Wat wél kan

Zo zijn er meer ondernemers die zich laten inspireren door de Academie. Marieke Schouten zette in korte tijd het bedrijf World for Producers op, dat films maakt over bedrijven die met voedselvraagstukken bezig zijn. En Linda van Lith, die samen met haar zus Anne legkippen houdt, zegt: ‘Er is best veel negativiteit in de media. Met Kip & Wei willen wij kijken naar wat wél kan, welke trajecten wél mogelijk zijn in onze verduurzaming. De Academie brengt ons op ideeën.’

Gewoon beginnen

Toen Remco Beekman (van het bedrijf Keilekker) een biologische slager bezocht, betrapte hij zich erop dat hij dankzij de FoodUp Academie al heel veel wist: ‘Super leuk!’ En een belangrijke les leerde hij tijdens het bedrijfsbezoek van de FoodUp Academie aan LocalTea in Zundert: je moet gewoon beginnen. ‘Ze hadden hun kruidenhal nog niet helemaal op orde, en toch ging LocalTea van start. De puntjes op de i komen daarna wel.’  

Netwerk in de buurt

Mariëlle van Overveld krijgt ‘veel energie’ van de bijeenkomsten. Én ze brachten haar op een idee: ‘Ik nodig nu jonge en sociale ondernemers bij mij in de buurt uit om zich aan te sluiten bij een nieuwe netwerkclub. Mijn enthousiasme komt voort uit deze Academie.’ Diana van Bokhoven vindt het een mooi voorbeeld van de impact die de FoodUp Academie heeft. ‘Er heerst ieder jaar een “het-kan-wél-sfeer” in de groep. Dit leidt tot veel nieuwe, waardevolle verbindingen tussen deelnemers en tussen deelnemers en de sprekers. Zo ontstaan ook nieuwe initiatieven die bijdragen aan de transitie.’

Elkaar vinden en vasthouden

Ook Elies Lemkes benadrukt het grote belang van netwerken zoals de FoodUp Academie: ‘In de landbouw zijn we bezig met een grote beweging: voedsel van hoge kwaliteit produceren in balans met de omgeving. Dat moeten we jarenlang volhouden én we hebben elkaar erbij nodig: van zaadveredelaars tot transporteurs, van de consument tot de boer. We moeten elkaar begrijpen, vinden en vasthouden. De FoodUp Academie is een plek waar dat gebeurt.’

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen