Agroforestry Netwerk Nederland gelanceerd

10-12-2021
1220 keer bekeken

Op 6 december is officieel het Agroforestry Netwerk Nederland gelanceerd. Het netwerk gaat agroforestry de komende jaren op de kaart zetten als toekomstbestendige en natuurinclusieve vorm van landbouw.

Via dit netwerk gaan agrarisch ondernemers, onderzoekers, ambtenaren en andere betrokkenen hun kennis en ervaring delen. Het netwerk is de plek om krachten te bundelen, bestaande en nieuwe inzichten uit te wisselen en nieuwe projecten op te starten. Zodat deze veelbelovende en toepasbare vorm van landbouw door steeds meer agrarisch ondernemers wordt gebruikt.

Met agroforestry worden meerjarige houtige gewassen al dan niet gecombineerd met de teelt van eenjarige gewassen en/of dierlijke productiesystemen. Het combineren van verschillende gewassen heeft meerdere voordelen, waaronder de verhoging van de biodiversiteit, verbetering van de bodemkwaliteit en klimaatadaptatie en -mitigatie.

Het netwerk zal onder andere inzetten op het delen van al bestaande en de nog te ontwikkelen kennis. “In het ideale geval komt er één platform waar je met al je vragen terechtkunt”, zegt John Heesakkers, spreker tijdens de kick-off. John is eigenaar van bosboerderij Janmiekeshoeve in het Brabantse Mariahout, pionier op het gebied van agroforestry en als ervaringsdeskundige aangesloten bij het netwerk.

Hoe verder?

Het netwerk is open voor elke organisatie, bedrijf of individu met interesse in agroforestry die kennis wil brengen en/of halen. Er zullen jaarrond bijeenkomsten worden georganiseerd gericht op onder meer kennisuitwisseling, onderzoekagenda- en netwerkvorming. Op die manier werken we samen aan een versnelling van deze vorm van toekomstbestendige landbouw. Onze volgende stap richt zich op het lanceren van een website en het voorbereiden van de eerste live ontmoeting met de deelnemers van dit netwerk. Ook zullen we het netwerk verder gaan opbouwen waaronder het bieden van mogelijkheden voor nieuwe partijen om zich aan te sluiten en bij te dragen.

Kijk de kick-off terug

Verschillende inspirerende sprekers kwamen aan het woord tijdens de kick-off. Er was grote belangstelling voor het evenement met ruim 350 aanmeldingen. Er ontstond veel positieve energie tijdens de discussies in zowel de studio als bij de workshops. Kijk de presentaties nu terug via deze link.

Agroforestry Netwerk Brabant

Ga hier naar de website van Agroforestry Netwerk Brabant.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen