Podcast De club van 30 #4: Samen

17-12-2021
934 keer bekeken

Een gezonde leefomgeving is in het belang van ons allemaal. Maar hoe maak je dat inzichtelijk voor alle partijen? En hoe kun je samen in gesprek gaan en blijven, ook als standpunten haaks op elkaar staan. Geert Verstegen van het Burgerplatform en burgerwetenschapper Ad de Jong laten horen dat je elkaar juist nodig hebt om elkaars standpunten inzichtelijk en bespreekbaar te maken.

Geert Verstegen is sinds begin jaren 80 actief in de milieubeweging in Brabant, nu als voorzitter van het Brabants Burgerplatform. Ad de Jong uit Sint Anthonis heeft een zelfde missie*, maar voor hem zijn vooral de cijfers leidend; om vanuit de statistiek met elkaar in gesprek te gaan. Als secretaris van de Stichting Burgerwetenschappers Land van Cuijk probeert hij de betrouwbaarheid van die cijfers elke dag weer te verbeteren door op zoek te gaan naar de beste techniek. Geert kan die cijfers goed gebruiken en realiseert zich dat hiermee een belangrijke bijdrage kan worden geleverd aan het debat waarin je soms lijnrecht tegenover elkaar komt te staan. Aglaia Fischer is lid van de Raad van Toezicht van Herenboeren en PhD candidate Circular Economy aan Wageningen University and Research. Zij geeft deze aflevering haar visie op 2030 en ziet vooral veel grote bedrijven hun best doen het hoofd boven water te houden, het huidige systeem is niet houdbaar stelt zij. De oplossing ligt volgens haar onder meer in kleinschaligere manieren van boeren.

*Ad de Jong is kort na het opnemen van deze podcast onverwacht overleden op 68-jarige
leeftijd. Zijn familie wil graag dat zijn werk voortleeft en hoopt dat anderen geïnspireerd raken door het luisteren naar zijn verhaal.

Luister in Spotify

Luister in Itunes

Aflevering gemist? Hier staan ze nog eens allemaal. 

Een podcast over onze voedseltoekomst van dichtbij

Hoe ziet de Brabantse landbouw- en voedselketen er uit in 2030? In deze serie van vier afleveringen geven de hoofdrolspelers daar zelf antwoord op door met elkaar in gesprek te gaan. Of het nu gaat om een vader die zijn melkveebedrijf de komende jaren overdraagt aan zijn dochter die wil innoveren of de supermarktbaas met 700 winkels die met iedereen in de keten een goede relatie nodig heeft. Deze ‘Club van 30’ gaat met elkaar aan tafel over hoe zij een bijdrage leveren aan een duurzame landbouw- en voedselketen in 2030.

Verleden, heden en toekomst

De "Club van 30" kijkt terug, vooruit, maar staat ook stil bij het heden. Bij succes, bij fouten om van te leren. Om te inspireren, om elkaar te helpen. Twee gasten, één gezamenlijk doel; samen op weg naar 2030. Jij bent van harte uitgenodigd om ook lid te worden van de "Club van 30"! Denk en praat mee via dit platform.

Afbeeldingen

Aflevering 4: Samen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen