Provincie Noord-Brabant op Biokennisweek

13-01-2022
1306 keer bekeken

De Biokennisweek, waar alles draait om (online) kennis opdoen, kennismaken en kennis delen op gebied van biologisch ondernemen, was een succes. Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver over de Brabantse ambities op het gebied van biologisch en haar bijdrage tijdens de Biokennisweek.

Gisteren mocht ik zelf acte de présence geven op de biokennisweek. Ik ben erg blij dat de Brabantse ambities op het gebied van biologisch zo enthousiast zijn ontvangen aan tafel. Samen met Udea, Yuverta en de bioboeren hadden we een goed gesprek over biologisch produceren én consumeren. Daar willen we als provincie een duidelijke rol in pakken. De eerste stappen zijn al gezet: we hebben twee adviseurs aangesteld die boeren kunnen helpen bij het omschakelen, we onderzoeken de ondersteuningsmogelijkheden om de financieel moeilijke periode van omschakeling te kunnen overbruggen en we zijn in gesprek met MBO en HBO in Brabant voor een biologische leerlijn.
 
Biologisch produceren is één ding, er moet natuurlijk ook vraag naar zijn. Daarvoor kijken we met belangstelling naar Denemarken. Bart Fischer lichtte toe hoe ze daar een enorme shift hebben gemaakt naar biologisch. Mede door ingrijpen van de overheid is de kennis en daarmee ook de bereidheid tot het kopen van biologisch voedsel enorm gestegen. Daar zouden we veel van kunnen leren.
 
We hebben een hoge ambitie in Brabant: naar 15% biologisch in 2030. Maar we beginnen niet helemaal bij nul. Er zijn al fantastische bedrijven die als inspiratie kunnen dienen voor bedrijven die twijfelen of ze om willen schakelen. En tegelijk net zo’n inspiratie zijn voor gangbare bedrijven die niet volledig om willen of kunnen naar biologisch, maar wel de voordelen van duurzaam produceren zien en daarom delen overnemen in hun bedrijfsvoering. Bart van den Broek kon die voordelen ook goed schetsen uit de praktijk van Bioboerderij ’t Schop.
 
Elies Lemkes-Straver
Gedeputeerde Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede Welvaart 

Webinar gemist?

Kijk hier terug: https://youtu.be/obhtNmC6jn8

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen