Gezond voedsel in Brabant

16-03-2022
846 keer bekeken

Het project Voedsel1000 is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant, met als doel nadenken over een toekomstbestendig voedselsysteem in Brabant. De werkgroep gezondheid gaat aan de slag met een vervolg.

Hoe mooi zou het zijn als de sector in Brabant over een aantal jaren bekend staat als 'de producent van gezond voedsel'? Dat Brabant niet alleen bekend staat als de regio van High Tech maar ook van High Food. Met een betere positionering van het aanbod in Brabant kunnen we in de behoefte van gezondheidsbewuste consumenten voorzien.

Vervolg Voedsel1000

De start van Voedsel1000 was in 2019 met een Voedseltop waar ongeveer 600 personen uit verschillende sectoren van de samenleving samen werkten aan het Voedselbesluit. Vervolgens zijn tien werkgroepen aan de slag gegaan met ieder een eigen thema. De werkgroep Gezondheid, als vervolgproject van de Voedsel1000, richt zich op het bij elkaar brengen van producenten en afnemers van gezond voedsel. Deze werkgroep met studenten aan de HAS, wordt gefinancierd door de provincie Noord-Brabant en werkt aan:

  1. Inventarisatie van het aanbod van gezond voedsel als startpunt.
  2. Onderzoek naar de mogelijkheden om aan te sluiten bij bestaande- en startende onderzoeksinitiatieven over gezond voedsel
  3. Producenten en mogelijke afnemers bij elkaar brengen in een platform.

In samenwerking met de HAS werken 3 studenten aan een advies over de mogelijkheden van een platform dat producenten en afnemers van gezond voedsel in Brabant bij elkaar brengt en mogelijkheden biedt tot kennisdeling. Dit platform draagt bij aan een toekomstbestendig voedselsysteem voor Brabant.

Help mee

Voor deze opdracht willen deze studenten een doelgroep-onderzoek doen. Uw bijdrage is heel welkom door deze enquete in te vullen.

Kaas voor hart en bloedvaten

In Brabant zijn diverse boeren en tuinders die voedsel produceren met een toegevoegde waarde op gezondheid. Een mooi voorbeeld hiervan is Kaasboerderij “De Ruurhoeve” in Hoogeloon die Cholfitty kaas produceert. Het melkvee op “De Ruurhoeve” krijgt een speciaal rantsoen waardoor zij melk geven die rijk is aan Omega-3 en Omega-6 vetzuren met een betere onderlinge verhouding en rijk is aan vitamine K2. Van deze melk wordt op De Ruurhoeve op ambachtelijke wijze Cholfitty kaas gemaakt.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen