In het provinciehuis wordt niets van het kopje koffie verspild

14-09-2022
549 keer bekeken

In het provinciehuis gaat er per week zo’n 80 kilo koffiebonen doorheen. Daarvan blijft evenzoveel koffiedik over. Maar dat wordt niet weggegooid, in tegendeel, daar worden nog mooie dingen mee gedaan.

We gebruiken het namelijk om oesterzwammen te kweken. Ook leveren het aan als grondstof voor plantenvoeding. En tijdens de verspillingsvrije week wordt het zelfs gebruikt als basis voor een scrub!

Op dinsdag 13 september, in de Verspillingsvrije Week, zijn medewerkers en gasten van de provincie verwend met een handscrub. Twee schoonheidsspecialisten, Donna en Marjolien, gaven heerlijke handmassages met scrub gemaakt van koffiedik. Ook Jacqueline van Eerd van ZuiderZwam kwam langs om te laten zien dat koffiedik zeer geschikt is voor het kweken van oesterzwammen.

Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw en Voedsel:
“We vinden het belangrijk om ook in het provinciehuis zo min mogelijk voedsel te verspillen. Deze scrub van koffiedik van de koffie die wij en onze gasten drinken is daar wel een erg mooi voorbeeld van.”

Verspillingsvrije Week

De Verspillingsvrije Week loopt van 12 tot en met 18 september en is een initiatief van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. De provincie Noord-Brabant is partner van de stichting. Meer informatie over de Verspillingsvrije Week is hier te vinden.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen