Ervaren en onafhankelijke bodemexperts (o.a. Nick van Eekeren en Coen ter Berg) vertellen je in de podcast hoe je zelf de je bodemkwaliteit kan beoordelen, hoe je problemen signaleert en wat hiervoor duurzame oplossingen zijn. In elke aflevering zijn we te gast bij een bedrijf om ook het veld in te gaan. De cursus is geschikt voor zowel melkveehouders en akkerbouwers en we behandelen alle bodemtypes binnen Nederland. We gaan praktijkgericht aan de slag en bouwen de kennis vanaf de basis op. Daarnaast komen actuele thema’s zoals koolstofvastlegging, niet kerende grondbewerking en de samenwerking akkerbouw-melkvee aan bod.
De bodempodcast is in september 2022 gestart en verschijnt wekelijks via www.mijnbodemconditie.nl. Op dit platform vind je daarnaast achtergrondinformatie en filmpjes bij iedere podcast en kun je jouw eigen vragen over jouw bodem stellen aan een bodemkundige in de vraagbank.
De podcasts die nu online staan:
Podcast #1 Bodemkwaliteit
met Nick van Eekeren en melkveehouder Martijn Muskens.
Martijn Muskens runt samen met zijn gezin en ouders melkveehouderij Muskens in Drunen. Het bedrijf is één van de inspiratiebedrijven natuurinclusieve landbouw van de provincie Noord-Brabant.
Podcast #2 Bodemleven: eten en gegeten worden, stikstofbolletjes, pendelaars
met Pieter Struyk en melkveehouder Sierd Deinum.
Podcast #3 Organische stof: koolstof en stikstofboeren, NKG en pootgoed
met Leen Janmaat en akkerbouwer Klaas Hoekstra.
Kosteloos
De bodempodcast wordt gemaakt door Adviesbureau Boerenverstand. Deelname aan de podcastcursus en het platform www.mijnbodemconditie.nl is kosteloos omdat dit wordt aangeboden met behulp van de SABE-subsidie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Ambitie provincie
Deze bodempodcastserie draagt bij aan de ambities van de provincie voor de landbouw- en voedselketen van morgen, zoals beschreven in het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. Daarbij stelt de provincie zich onder andere ten doel dat de Brabantse landbouw- en voedselproductie in 2030 natuur- en landschapsinclusief is. De provincie wil er samen met partners voor zorgen dat steeds meer agrarisch ondernemers produceren in harmonie met milieu, natuur en landschap. En dat zij gewaardeerd en beloond worden voor hun diensten om de natuur te versterken. Zo levert de Brabantse landbouw een bijdrage aan de biodiversiteit en de kwaliteit van water en bodem, en kan natuur- en landschapsinclusief boeren de nieuwe norm worden.