Cursus natuurinclusieve bedrijfsvoering

27-09-2022
1654 keer bekeken

Ben jij boer of tuinder in Brabant en speel je met het idee voor een meer natuurinclusieve bedrijfsvoering? Of wil je een initiatief succesvol verder brengen, maar zoek je nog naar welke vorm voor jou het beste werkt? Meld je dan aan voor de cursus Natuurinclusieve bedrijfsvoering die 2 dec start.

Het zijn onzekere tijden in de agrarische sector. Wel is duidelijk dat ondernemers steeds meer zullen produceren in harmonie met milieu, natuur en landschap. Er zijn mogelijkheden om met behulp van subsidie om te schakelen naar natuurinclusieve landbouw, om gebruik te maken van begeleiding door ondernemerscoaches natuurinclusieve landbouw en om een cursus Natuurinclusieve bedrijfsvoering te volgen. Deze cursus is speciaal voor ondernemers in de land- en tuinbouw in Noord-Brabant met het idee natuurinclusiever te gaan ondernemen. Na het volgen van deze cursus heb je kennis opgedaan over de veranderingen die binnen jouw bedrijf nodig zijn voor een natuurinclusieve bedrijfsvoering en heb je jouw plan uitgewerkt om de omschakeling te kunnen doorvoeren. 

Inhoud van de cursus

Tijdens de lesdagen vullen we de aanwezige kennis van alle ondernemers aan met relevante kennis, recente onderzoeksresultaten ontwikkelingen. Altijd met als belangrijkste vraag: Wat betekent dit voor jouw eigen bedrijf? In de vorm van intervisie worden jouw uitdagingen samen met die van de andere cursusdeelnemers geanalyseerd en besproken in elke sessie.

Onderwerpen die aan bod komen, zijn:

 • Ondernemer en bedrijf
  Jouw eigen kernwaarden en motivatie voor om(door)schakeling naar een (meer) natuur-inclusieve bedrijfsvoering in relatie tot de maatschappelijke vraagstukken die spelen.
   
 • Markt en consument
  Wat is de onderscheidende of toegevoegde waarde die jij als ondernemers wilt/kunt bieden, met jouw specifieke aanpak?
   
 • Waarde van Natuur
  Om invulling te kunnen geven aan jouw strategie moet je technisch onderbouwde keuzes kunnen maken.
   
 • Economie
  Je verkrijgt inzicht in de economische haalbaarheid van jouw natuur-inclusieve omschakeling, de kostenstructuur en inkomstenstroom van jouw beoogde bedrijfsmodel.

Met behulp van alle kennis en uitwerkingen van de voorgaande sessies werkt iedere ondernemer zijn omschakelplan uit.

Praktische informatie

 • De cursus Natuurinclusieve bedrijfsvoering start op 2 december 2022.
 • De cursus bestaat uit 8 lesdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur. Iedere 2 weken vindt er een bijeenkomst plaats. Naast de bijeenkomsten vragen we tijd voor voorbereiding van de lesdagen en het uitwerken van de opdrachten.
 • De lesdagen vinden plaats bij HAS green academy of bij een agrarische onderneming in jouw regio.
 • Om deel te kunnen nemen aan de cursus Natuurinclusieve bedrijfsvoering moet je werkzaam zijn als agrarisch ondernemer binnen de provincie Noord-Brabant.
 • Na het afronden van de cursus ontvang je een bewijs van deelname.
 • De investering is € 295,00 excl. BTW. Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie tot €1.000 van de overheid. 

Meer informatie en aanmelden

Wil je deelnemen aan de cursus schrijf je dan zo snel mogelijk in via www.has.nl, het aantal beschikbare plekken is beperkt. Na inschrijving wordt je aanvraag beoordeeld op mogelijkheid tot deelname.

Meer informatie en aanmelden

De cursus wordt verzorgd door HAS green academy, in samenwerking met Biodiversity in Business en de ondernemerscoaches van de Provincie Noord-Brabant.

Weet je nog niet of natuurinclusieve landbouw iets voor je is, maar wil je wel kennismaken met de mogelijkheden van natuurinclusief ondernemen? Dan past de gratis oriëntatiecursus natuurinclusief ondernemen in de landbouw wellicht beter.

Ervaringen

Dit is de derde keer dat de cursus natuurinclusieve bedrijfsvoering wordt aangeboden. Lees de verhalen van: 

Ambitie provincie

De cursus natuurinclusieve bedrijfsvoering draagt bij aan de ambities van de provincie voor de landbouw- en voedselketen van morgen, zoals beschreven in het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. Daarbij stelt de provincie zich onder andere ten doel dat de Brabantse landbouw- en voedselproductie in 2030 natuur- en landschapsinclusief is. Met deze cursus wil de provincie er samen met partners voor zorgen dat steeds meer agrarisch ondernemers produceren in harmonie met milieu, natuur en landschap. En dat zij gewaardeerd en beloond worden voor hun diensten om de natuur te versterken. Zo levert de Brabantse landbouw een bijdrage aan de biodiversiteit en de kwaliteit van water en bodem, en kan natuur- en landschapsinclusief boeren de nieuwe norm worden.

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen