Dit was Brabantse Meesterchef 2022

18-10-2022
1196 keer bekeken

Op dinsdag 11 oktober, midden in Dutch Food Week, vond de finale van de eerste editie van de Brabantse Meesterchef plaats. Een competitie waarin de chefs van de toekomst duurzaam hebben gekookt met ‘mystery boxes’. Thema’s zoals verspillingsvrij, plantaardig en lokaal eten stonden centraal.

Een prijswinnend gerecht maken, waarbij alle ingrediënten, van schil tot pit en van kop tot staart, optimaal worden gebruikt? Of sterrengerechten bereiden met seizoensgebonden producten van lokale leveranciers? Vijfentwintig jonge studenten van Brabantse horecaopleidingen zijn de uitdaging aangegaan.

Deze competitie is een initiatief van Provincie Noord-Brabant, het Koning Willem I College en de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Over de competitie

Vijf teams, bestaande uit een mix van vmbo- en mbo-studenten, van 4 Brabantse horecaopleidingen (Koning Willem I College, Summa, De Rooi Pannen en SG De Overlaat) zijn samen de strijd aangegaan. Tijdens de eerste ronde, die plaatsvond tijdens de Verspillingsvrije Week, werd gekookt met een mystery box van Boerschappen. De studenten werden uitgedaagd verspillingsvrij te koken met producten die normaliter niet te vinden zijn in de supermarkt, bijvoorbeeld haantjes- of bokjesvlees of groenten met een afwijkende vorm.

Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “We streven naar een duurzamer, circulair voedselsysteem waarin grondstoffen, van pit tot schil en van kop tot staart, zo effectief mogelijk benut worden. In Nederland wordt een kwart van al ons eten nooit gegeten. Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Des te belangrijker dat de chefs van de toekomst verspillingsvrij aan de slag gaan!”

Koken met lokale producten

Een topgerecht koken met enkel plantaardige ingrediënten? Geen probleem. De studenten lieten het ons maar al te graag zien in de tweede ronde van de Brabantse Meesterchef op dinsdag 27 september bij het Summa College in Eindhoven. Voor deze ronde werd de ‘mystery box’ samengesteld door 'Caring Farmer' Henk Kerkers, een boer die natuurinclusieve kringlooplandbouw nastreeft.

Finale tijdens Dutch Food Week

Een competitie vraagt om een finale. Het slot van de Brabantse Meesterchef vond plaats tijdens de Dutch Food Week, bij het Koning Willem I College in Den Bosch op dinsdag 11 oktober. Leverancier Herenboeren, een groeiende burgerbeweging die mensen gedeeld eigenaar maakt van een kleinschalig, gemengd boerenbedrijf, vulde de ‘mystery box’ met lokale en seizoensgebonden producten voor de finaleronde.

De door de teams bereide gerechten werden beoordeeld door een jury bestaande uit diverse topchefs. Uiteindelijk won team blauw de eerste editie van de Brabantse Meesterchef.

Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw en Voedsel: “In deze kookwedstrijd hebben de Brabantse chefs van de toekomst zich van hun meest creatieve en duurzame kant laten zien. Het verbindt belangrijke thema’s uit ons beleidskader Landbouw en Voedsel met elkaar: voedselverspilling, duurzaamheid, gezonde voeding en regionale producten.”

Een meer dan geslaagde eerste editie. Met nadruk op de eerste: want inmiddels is al besloten dat er een volgende editie georganiseerd gaat worden. 

 

Afbeeldingen

Brabantse Meesterchef 2022

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen