Dutch Design Week: supermarkt van de toekomst

19-10-2022
488 keer bekeken

De supermarkt is een fascinerende plek waar mensen vanuit de hele samenleving naar toe komen. In de Embassy of Food in het Klokgebouw staat dit jaar de "Supermarkt van de Toekomst" centraal. Ontwerpers en studenten presenteren verschillende scenario’s hiervoor. En er is meer landbouw & voedsel...

Van 22 tot en met 30 oktober vindt in Eindhoven weer de Dutch Designweek (DDW) plaats. Een prachtig evenement met internationale allure waar design, en wat het kan betekenen voor maatschappelijke vraagstukken, centraal staat. Provincie Noord-Brabant is partner van dit evenement en prominent aanwezig met het Brabant Ontmoet Café op het Ketelhuisplein in Eindhoven. Daar gaan we met een breed publiek het gesprek aan over de maatschappelijke opgaven van Brabant. We leveren ook een bijdrage aan een aantal World Design Embassies. In dit bericht lichten we de onderdelen toe waarbij het thema Landbouw & Voedsel aan bod komt.

Brabant Ontmoet

In het Brabant Ontmoet Café beleef je de actuele en complexe uitdagingen waar Brabant voor staat. In de online talkshow -De Stamgasten- gaan we elke dag in gesprek over de maatschappelijke opgaven met aan tafel gedeputeerden, partners, experts, ondernemers, vernieuwers en creatievelingen.

Embassy of Food: Supermarkt van de Toekomst
 

In de Embassy of Food in het Klokgebouw staat dit jaar de supermarkt van de Toekomst centraal. “De supermarkt is een fascinerende plek; waar mensen vanuit de hele samenleving bij elkaar komen, waar nieuwe producten worden geïntroduceerd, en waar wordt geëxperimenteerd met verpakkingsmaterialen, het beïnvloeden van koopgedrag en methoden om voedselverspilling tegen te gaan. Het is een invloedrijke plek waar wij als consument elke dag richting geven aan hoe de toekomst eruit komt te zien door wat wij in ons boodschappenmandje stoppen. Ook al hebben we dat zelf niet altijd door.

Samen met ontwerpers en studenten van de Technische Universiteit Eindhoven is er de afgelopen maanden gewerkt aan verschillende scenario’s voor de supermarkt van de toekomst die in de Embassy of Food worden gepresenteerd. Deze expositie is de hele DDW te bezoeken.

Er worden drie verschillende scenario’s gepresenteerd:

  • Als Lifestyle Coach:
  • Als Living Lab;
  • Als eigen entiteit die -middels Artificial Intelligence- zelf beslissingen zou kunnen nemen.

In de tentoonstelling wordt ingegaan op deze drie scenario’s. “Wat als de supermarkt de rol van Lifestyle Coach zou kunnen spelen, waar je persoonlijke gegevens worden gebruikt om voedingsadviezen te genereren of waar je de staat van je darmflora kunt testen? Hoe zou de supermarkt eruit zien als jij, de consument, nieuwe producten zou kunnen kweken en kennis zou kunnen nemen van innovatieve productiemethoden (Living Lab)? Of wat als de supermarkt een entiteit was die beslissingen zou kunnen nemen die wij niet kunnen of willen nemen?”

Embassy of Food - symposium Supermarkt van de Toekomst

Tijdens het Symposium op maandagochtend 24 oktober in het auditorium van het NatLab in Eindhoven lichten de ontwerpers hun ideeën verder toe en zullen o.a. Albert Heijn en Microsoft reageren op de gepresenteerde scenario’s. Ook gedeputeerde Elies Lemkes zal een bijdrage aan dit Symposium leveren. Alle 125 beschikbare plaatsen voor dit Symposium zijn helaas al bezet.

Bouwen met streekproducten

Op vrijdag 28 oktober vindt van 10.30 tot 12.00 uur in het Brabant Ontmoet Café een gespreksprogramma plaats over de vraag: Biobased woningbouw met lokale landbouwproducten, win-win-win voor natuur, bouwer en boer? En wat is er voor nodig om hierin succesvol op te schalen? Aan de stamtafel ontvangen we gedeputeerden Elies Lemkes-Straver (Landbouw en Voedsel) en Anne-Marie Spierings (Circulaire Economie) en verschillende vertegenwoordigers vanuit de keten.

Wil je meer weten over het gespreksprogramma tijdens de Dutch Design Week? Kijk dan op: www.brabantontmoet.nl/stamgasten.

Brabant Experience en interactieve game

Naast het bijwonen van gesprekken, kun je in het Brabant Ontmoet Café ook je hart ophalen bij de Brabant Experience en een interactieve game ‘Brabant verschuift’ die je uitdagen om na te denken over jouw beeld van de toekomst van Brabant. Bij de interactieve game nemen we je mee in het ruimtelijke vraagstuk: welke keuzes maak jij voor de invulling van de schaarse ruimte in Brabant? Deze activiteit wordt doorlopend aangeboden.

Zien we je tijdens de Dutch Design Week? Je bent van harte welkom!

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen