LuPeel: eiwit van Brabantse bodem

26-10-2022
1066 keer bekeken

Lupineteler Henk Kerkers startte samen met Innovatiehuis de Peel "LuPeel" dat teelt en consumptie van eiwitten van eigen (Brabantse) bodem wil stimuleren om niet afhankelijk te zijn van Amerikaanse soja.

Lupine is een droogte-tolerant gewas, maakt de Peelse zandgrond vruchtbaarder zonder mest én levert een smakelijke peulvrucht, bijvoorbeeld voor vleesvervangers, lupinemelk, lupinekoffie en glutenvrij bakmeel. Naast eiwit bevat lupine ook veel voedingsvezels en vitamines en werkt het cholesterol en bloeddruk verlagend. 

Brabantse boeren, koks, onderwijsinstellingen en producenten slaan de handen ineen om van lupine de perfecte vlees- en zuivelvervanger te maken: lokaal, gezond en goed voor biodiversiteit en bodem. In 2030 moet er vijfduizend hectare lupine groeien in de Brabantse en Limburgse Peel. Zo dragen we in Brabant een steentje bij aan de nationale Eiwitstrategie.

Ambitie provincie

Dit initiatief draagt bij aan de ambities van de provincie voor de landbouw- en voedselketen van morgen, zoals beschreven in het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. Daarbij stelt de provincie zich onder andere ten doel dat de Brabantse landbouw- en voedselproductie in 2030 de meest duurzame in Europa is. De provincie wil er samen met partners voor zorgen dat de Brabantse landbouw– en voedselketen een positieve bijdrage levert aan de Europese klimaatdoelstellingen en aan een gezonde leefomgeving.

LuPeel

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen