Winnaars Challenge Innovation Makers Agrifood bekend

Prijswinnaars Challenge Innovation Makers AgrifoodDe prijswinnaars samen met gedeputeerde Elies Lemkes-Straver (rechtsonder) en de juryleden (bovenste rij, van links naar rechts) Roel Schutten, Harry te Riele, Anne Reijnders.
26-01-2023
2173 keer bekeken

Op 25 januari vond het slotevent plaats van de Challenge Innovation Makers Agrifood bij BrabantNEXT, de innovatiewerkplaats van de provincie Noord-Brabant. In deze challenge bedachten studenten concepten die kunnen bijdragen aan een duurzamer landbouw- en voedselsysteem in Noord-Brabant.

Tien studentengroepen van verschillende onderwijsinstellingen en opleidingsniveaus deden mee en voorzagen de jury van een breed scala aan ideeën en interessante inzichten. Drie projecten vielen in de prijzen: “Ontwikkeling van een innovatieve prijssystematiek in de keten van voedselbosproducten”, “Mirror-Food” en “Minder zout in de horeca”.

Inzendingen

Wat eten wij in de toekomst en hoe wordt dat geproduceerd? Hoe kunnen technische en sociale innovaties bijdragen aan het gewenste landbouw- en voedselsysteem in Noord-Brabant? Met deze brede, open vragen daagde de provincie Noord-Brabant studenten uit om hun ideeën en concepten in de Challenge te delen. Ook werden zij gevraagd specifiek te kijken naar de rol die data, technologie en/of trends daarbij kunnen spelen. De tien inzendingen varieerden enorm: van zoutarm diner tot stikstofrekenmodel, interactieve schapkaartjes tot landbouwrobots en spiegelbus tot flitsbezorging van lokale producten.

Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede welvaart, reikte de prijzen uit en sprak van een geslaagde Challenge. “Jongeren hebben de toekomst, daarom is het belangrijk dat juist zij de kans krijgen om die toekomst met hun ideeën te verduurzamen. De kracht van vandaag vond ik dat hun ideeën uit verschillende hoeken kwamen, van verschillende onderwijstypen en -niveaus en bovendien door de samenwerking met de overheid en het bedrijfsleven ook voorzien in een vraag en concreet en uitvoerbaar zijn.”

Jury

De jury bestond uit Roel Schutten (directeur AgriFood Capital), Harry te Riele (transitie-expert, Transitiefocus) en Anne Reijnders (young professional bij de provincie Noord-Brabant). Zij beoordeelden de inzendingen op tastbaarheid, toegepaste kennis, innovatie, duurzaamheid en haalbaarheid. Harry te Riele was erg onder de indruk. “De kracht spat van alle inzendingen af! Het werkt geruststellend en geeft vertrouwen in de toekomst om de aanpak van de studenten van nu te zien.” 

Roel Schutten was ook zeer te spreken over de inzendingen: “Deze Challenge bevestigt dat het belangrijk is dat er een omgeving is voor de studenten om hun denkbeelden en idealen om te zetten in concrete actie. Jonge mensen moeten de ruimte krijgen, gefaciliteerd worden en gesteund worden om hun ideeën tot waarde te brengen. De provincie draagt daaraan bij door ruimte te geven aan deze initiatieven.”

Prijswinnaars

Doordat de inzendingen zo verschillend waren, en daarmee moeilijk vergelijkbaar, heeft de jury ervoor gekozen om drie hoofdprijzen van € 750 uit te reiken, in drie categorieën: ‘Beste Onderzoek’, ‘Beste Concept’ en ‘Beste in Samen Werken’. 

Beste Onderzoek - Lara Jansen, Evi Willems, Kyara Legius en Emma Ruijsch van HAS green academy: Prijssystematiek voor elke partij in keten voedselbos-cateraar-eindgebruiker.

Bedrijfscateraar Vitam wil bijdragen aan een duurzame transitie in de landbouw en is een samenwerking aangegaan met Stichting Voedselbosbouw. De studentengroep heeft een prijssystematiek en reproduceerbare methodiek uitgewerkt om voedselbosproducten op te nemen in de keten van bedrijfscateraars.

Beste Concept - Evi Gerrekens en Adelina Sylejmani van Avans Hogeschool: Mirror-Food.

Opdracht was te komen met een concept dat bijdraagt aan het verkleinen van de kloof tussen boer en burger. Evi en Adelina bedachten een spiegelbus die bijdraagt aan bewustwording bij jongvolwassenen; “durf jij jezelf aan te kijken in de spiegel, met het voedsel dat je eet?”. De spiegelbus zal langs scholen (en festivals) reizen. De komst wordt aangekondigd met een guerrilla-actie met kleine spiegels en prikkelende vragen. Nadat de bus is langs geweest blijft er tijdelijk een vending machine staan met gezonde lokale producten om studenten te stimuleren de weg naar boerderijwinkels te vinden.

Beste in ‘Samen Werken’ - Emiel Wagenaar, Miryanne Ruijs en Wessel van Wettum van Koning Willem I College: “Minder zout in de horeca”.

De koks in opleiding werden uitgedaagd door de Nierstichting om een zoutarm menu te koken. 85% van alle Nederlanders eet dagelijks te veel zout, minder zoutgebruik in de horeca is van belang om de zoutconsumptie te helpen verminderen. De studenten keken naar alternatieve smaakmakers en andere bereidingstechnieken om smaak aan het gerecht te geven. Hierbij werkten ze samen met bijzondere Nederlandse producenten.

Ambitie provincie

De challenge draagt bij aan de ambities van de provincie voor de landbouw- en voedselketen van morgen, zoals beschreven in het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. Daarbij stelt de provincie zich onder andere ten doel dat de Brabantse landbouw- en voedselproductie in 2030 gemeenschapsinclusief is. Met dit project wil de provincie er samen met partners voor zorgen dat de landbouw- en voedselketen actief bijdraagt aan een gezonde leefomgeving en ruimtelijke kwaliteit. Zodat de Brabanders de landbouw- en voedselsector waarderen en zij zich daarmee verbonden voelen.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen