Podcast over bodem

07-03-2023
273 keer bekeken

Het adviesbureau Boerenverstand maakt een interessante podcastserie over de bodem. In de nieuwste aflevering gaat het over BodemUp Brabant en het BedrijfsBodemWaterplan. Meedoen aan BodemUP betekent voor boeren en tuinders de kans om via gerichte maatregelen hun bodems te verbeteren.

Wie zich meldt als deelnemer krijgt een eigen bodemcoach. Deze helpt om bodemkennis toe te passen op de eigen percelen, en begeleidt bij de uitvoering van bodemmaatregelen. Ook zijn er bijeenkomsten met andere deelnemers en worden bedrijfsbezoeken georganiseerd om kennis uit te wisselen.

De podcast

De podcast is speciaal voor boeren in de provincie Noord-Brabant, maar uiteraard ook interessant voor andere luisteraars. Bart Housmans (Boerenverstand) praat met Helga Post (Provincie Noord-Brabant), Djessie Donkers (ZLTO) en Gerard Ros (NMI) over BodemUP 2.0 en het BedrijfsBodemWaterPlan. In de podcast wordt meer verteld over dit programma en wat je er als boer aan hebt. Deelname aan BodemUP is op vrijwillige basis en aanmelden kan via nu al via  www.bodemupbrabant.nl

De podcast is te beluisteren via de website van Boerenverstand en via Spotify. 

Hulp bij bodemmaatregelen

Een gezonde bodem is dé basis voor een duurzame voedselproductie, voldoende en schoon (drink)water en meer biodiversiteit. Boeren en tuinders hebben hierin een cruciale rol. Het gaat dan om bodemvruchtbaarheid, het optimaliseren van de bemesting en ziekteresistentie. Maar ook om het tegengaan van verdichting, een betere vochthuishouding en het sluiten van kringlopen. Ook met vragen over versterking van het verdienmodel kunnen deelnemers bij de bodemcoaches terecht.

Ambitie provincie

Het thema bodem is een belangrijk thema binnen de ambities van de provincie voor de landbouw- en voedselketen van morgen, zoals beschreven in het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. Daarbij stelt de provincie zich onder andere ten doel dat de Brabantse landbouw- en voedselproductie in 2030 natuur- en landschapsinclusief is. Door het project BodemUp wil de provincie er samen met partners voor zorgen dat steeds meer agrarisch ondernemers produceren in harmonie met milieu, natuur en landschap . En dat zij gewaardeerd en beloond worden voor hun diensten om de natuur te versterken. Zo levert de Brabantse landbouw een bijdrage aan de biodiversiteit en de kwaliteit van water en bodem, en kan natuur- en landschapsinclusief boeren de nieuwe norm worden.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen