Het grondwaterpeil in Brabant zakt door steeds langere periodes van droogte en doordat het water te snel wordt afgevoerd. Een gevolg van de herinrichting van het landschap begin 20e eeuw. Een systeem dat nu niet meer werkt.
Water langer vasthouden
Om te voorkomen dat Brabant verdroogt, worden delen van het landschap opnieuw ingericht. Zodat het water langer wordt vastgehouden en zo de tijd krijgt om in de grond te trekken en langer bij ons te blijven. Voorbeelden hiervan komen terug in de serie. Zo is te zien dat in natuurgebied Kampina bij Boxtel rechtgetrokken beken kronkelend zijn gemaakt. Dat zorgt voor het behoud van het bijzondere blauwgrasland, wat volgens boswachter Peter Vroon de koraalvelden van Brabant zijn. Vlakbij Roosendaal in Wouw zorgt de reconstructie van een kasteel voor waterberging in droge tijden. En in de Noordpolder, gemeente Woensdrecht, is een stelsel van stuwtjes aangelegd om meer water te behouden.
Zelf bijdragen
Ook bewoners zitten niet stil en nemen maatregelen. Want als Brabant hebben we ook de uitdaging om minder water te verbruiken. In Vught leggen bewoners daarom samen een groendak van vetplantjes aan. Een tuinder vertelt over een gevarieerd voedselbos, dat minder last heeft van droogte. In Rucphen zijn duizenden stoeptegels gelicht om plaats te maken voor groen. Ook krijgt de kijker tips vanuit een drinkwaterwinning. Brabant doet wat.
Samenwerken
Droogte in Brabant is een productie van Manfred van Eijk en wordt gepresenteerd door Maud Hawinkels. Brabant Water, waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en de Dommel en Provincie Noord-Brabant hebben bijgedragen aan de documentaire. Zij onderstrepen het belang van voldoende (grond)water en werken hier samen aan door afspraken in het grondwaterconvenant.
Wekelijks te zien op Omroep Brabant
Droogte in Brabant is vanaf donderdagmiddag 2 maart te zien op Omroep Brabant. Met elke week een nieuwe aflevering om 17.00 uur.
Tip: De eerste aflevering gaat over de Peel in de regio Deurne. Benieuwd naar de ontwikkelingen? Kijk dan ook eens op https://www.brabant.nl/subsites/peelvenen.