Terugblik Precision Days bij Boerderij van de Toekomst

27-08-2023
1170 keer bekeken

Bij de Boerderij van de Toekomst in Reusel vonden op 25 en 26 augustus de Precision Days plaats. Ruim 800 bezoekers lieten zich informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van precisielandbouw. Zo’n 50 toeleveranciers presenteerden zich aan telers, professionals, studenten en anderen.

Precisielandbouw belooft al jaren een belangrijke oplossing te zijn voor toekomstbestendige landbouw. Op 25 en 26 augustus toonden diverse innovatieve bedrijven aan dat deze technieken inmiddels marktrijp zijn en klaar zijn om de transitie te maken. 

Een toonaangevend voorbeeld is Pixel Farming Robotics. Zij presenteerden hun Robot One; een geavanceerde landbouwrobot die telers helpt bij het verbeteren van de bodemgezondheid en daarmee met de overgang naar regeneratieve landbouw en het komen tot veerkrachtigere gewassen.

Daarnaast presenteerde WeLaser zich voor het eerst in Nederland. WeLaser is een samenwerking met o.a. de Duitse industrie om contactloos onkruid energie-efficient weg te halen met laser. Ook Tective Robotics presenteerde haar oplossing. Zij bieden een lokaal en volledig automatisch vliegveld voor drones: de SkyHive. Beoogd is dat de Hive, met in totaal vijf drones, op een centrale plek wordt neergezet zodat meerdere telers in een straal van ongeveer 20 kilometer gebruik van kunnen maken. Elke Hive heeft een remote controlekamer en verwerkt orders van telers voor de drones (de zogenaamde ReFly). De drones kunnen bijvoorbeeld op millimeter nauwkeurig niveau akkers inspecteren op ziektes of gewasgroei.

VDBorne Campus als versneller van precisielandbouw

Ook vers van de pers is ‘VDBorne Campus’, een initiatief van akkerbouwer Jacob van den Borne in Reusel. Hij heeft een rijke historie in het testen, valideren en omarmen van de nieuwste precisielandbouwtechnieken. Technieken die essentieel zijn om te komen tot toekomstbestendige landbouw in Nederland. Veel van die technieken zijn echter nog kostbaar en te complex voor de gemiddelde teler.

VDBorne Campus heeft als doel precisielandbouw laagdrempelig toegankelijk te maken voor telers en andere belanghebbenden. Door middel van werk-, test- en ontwikkelfaciliteiten biedt de de campus technische toeleveranciers een praktijkomgeving. Gestart vanuit Making Sense in 2012, doorgepakt in 2017 via het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw en nu de volgende groeifase met VDBorne Campus. Met evenementen, kennisuitwisseling en netwerkontwikkeling biedt de nieuwe campus telers een laagdrempelige omgeving om de nieuwste precisielandbouwtechnieken te ervaren, te testen en aan te leren. Met universiteiten en onderzoeksinstituten zijn ze sowieso de komende zeven jaar ‘precisie validatie en test centrum’. Daarmee draagt VDBorne Campus bij aan het verduurzamen van de landbouw in Nederland en Europa. 

Ambitie Provincie

De Precision Days bij de Boerderij van de Toekomst dragen bij aan de ambities van de provincie voor de landbouw- en voedselketen van morgen, zoals beschreven in het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. Daarbij stelt de provincie zich onder andere ten doel dat de Brabantse landbouw- en voedselproductie in 2030 economisch toonaangevend is. De Precision Days passen in de ambitie om koploper te zijn op het gebied van innovatie, digitalisering, het sluiten van kringlopen en slimme verdienmodellen in agrifood. Dat doen we samen met andere overheden, het bedrijfsleven, startups, onderwijs en onderzoeksinstellingen. Zo is Brabant dé groene proeftuin van de toekomst, waar alle partners samenwerken aan duurzame, innovatieve oplossingen voor de voedselvoorziening van morgen, waarin een goede balans tussen landbouw- en voedselproductie en de omgeving centraal staat.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen