Stoppen, doorgaan, omschakelen: bijeenkomst VABIMPULS

11-09-2023
148 keer bekeken

Stoppen, gestopt, doorgaan of omschakelen? Er verandert veel op het platteland. Hoe kun je daar mee omgaan, als agrarische ondernemer en als overheid? Welke keuzes maak je of kunnen we maken? Op donderdag 26 oktober vindt er om 12 uur in Biezenmortel een bijeenkomst plaats over VABIMPULS.

VABIMPULS, de subsidieregeling 'Vrijkomende en vrijgekomen Agrarische Bedrijfsgebouwen', ondersteunt al ruim vijf jaar agrarische ondernemers bij ingrijpende keuzeprocessen.

Wat komt erbij kijken als je stopt of omschakelt?

Welke stappen richting een nieuwe toekomst zetten zij? Hoe komen ze in beweging? Waar lopen ze tegenaan? Wat komt er bijvoorbeeld bij kijken als je stopt, nog iets anders wilt gaan doen en wilt blijven wonen op je locatie?

Hoe werken jonge agrarische ondernemers aan hun toekomst? Wat is de rol van adviesbureaus en andere partijen hierbij? Wat werkt, waar schuurt het en wat is er nodig om samen met de gemeente en de provincie, met ambtenaar én bestuurder, vanuit wederzijds vertrouwen tot oplossingen voor een leefbaar buitengebied te komen? Hoe houd of herstel je dat vertrouwen?

Praktijkervaringen van meer dan 800 initiatieven worden gedeeld met gestopte en nog actieve (jonge) agrarische ondernemers en met bestuurders, ambtenaren en adviseurs op donderdag 26 oktober.

Bijeenkomst VABIMPULS

‘Beweging vanuit vertrouwen. Toekomst op het boerenerf’

  • Datum: donderdag 26 oktober 2023 van 12.00 tot 18.00 uur.
  • Locatie: Beukenhof, Capucijnenstraat 46, 5074 PJ Biezenmortel
  • Programma: Dagvoorzitter Richard Engelfriet gaat in gesprek met de nieuwe gedeputeerden van de provincie Noord-Brabant. Hij gaat ook in gesprek met voormalig gedeputeerde Erik van Merrienboer, destijds verantwoordelijk voor de start van VABIMPULS en nu burgemeester van de gemeente Terneuzen, en Alex Datema, tot voor kort voorzitter van BoerenNatuur, tevens melkveehouder en nu directeur Food & Agri Nederland Rabobank. Hierna volgt deelname aan verschillende workshops. Hierin delen we relevante ervaringen en kennis, laten we mogelijkheden zien en geven we houvast voor kansrijke oplossingen voor een leefbaar buitengebied. We sluiten af met een borrel. 

Direct aanmelden

Over VABIMPULS

VABIMPULS is gericht op de aanpak van (het voorkomen van) leegstand in het landelijk gebied van Brabant. Het is een initiatief van de provincie Noord-Brabant in samenwerking met Brabantse gemeenten, BrabantAdvies en Stimulus Programmamanagement.

VABIMPULS bestaat uit:

  • een voucherregeling voor eigenaren van VAB’s en eigenaren van veehouderijbedrijven die zich willen richten op een oplossing en/of een andere (agrarische) bedrijfsactiviteit;
  • een kennisnetwerk waarin deskundige procesbegeleiders, specialisten en overheden hun kennis bundelen rondom de mogelijkheden voor de toekomst van VAB’s en de transitie van het landelijk gebied.

VABIMPULS werkt geheel onafhankelijk en wordt gefinancierd door de provincie Noord-Brabant.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen