Resultaten pilot BioLokaal Catering Noord-Brabant

18-01-2024
448 keer bekeken

Vorig jaar zetten diverse Noord-Brabantse gemeenten en organisaties een handtekening onder de provinciale Intentieverklaring voor 50% biologisch en/of lokaal voor 2026.

De deelnemers en hun cateraars zijn afgelopen jaar ondersteund met de pilot BioLokaal Catering Noord-Brabant, die begeleid is door Bionext en Stichting EKO-keurmerk. Het doel was 20% biologisch en 10% lokaal vanaf kwartaal 3. Dankzij intensieve samenwerking tussen deelnemers en cateraars zijn er binnen enkele maanden grote stappen vooruit gezet. Het eindrapport is 18 januari op de Biobeurs gepresenteerd en besproken met deelnemers en cateraars.

Bij de presentatie van de resultaten was er genoeg reden voor een positieve stemming: het verhogen van het aandeel biologisch en lokaal is in belangrijke mate gelukt. Credits voor de betrokkenheid van de deelnemers en cateraars Vermaat Catering, Hutten Catering, Appél Catering en Vitam Catering die hard hebben ingezet op het verhogen van het aandeel lokaal en/of biologisch. Mede door die inzet werd het Eko certificaat uitgereikt aan Provincie Noord-Brabant, omdat 20 tot 50% van de producten in het restaurant biologisch is. Ook HAK en gemeente Den Bosch kregen dit overhandigd.

De resultaten van de pilot laten zien dat er goede mogelijkheden zijn om het aandeel biologisch en lokaal in de foodservice substantieel te verhogen. Op de eerste plaats omdat dit aandeel nog erg klein is en er dus nog veel te winnen valt. Op de tweede plaats omdat de intrinsieke motivatie van organisaties en cateraars om met biologisch en lokaal aan de slag te gaan groot is.

De potentie van biologisch en lokaal in het foodservicesegment catering is aanwezig, maar
de pilot toont ook dat er nog stevige uitdagingen en knelpunten zijn. Niet alleen de altijd
genoemde hogere prijs van biologische producten, maar ook bestaande cateringcontracten,
fiscale condities (WKR) en de rol van de reguliere foodservice groothandels komen
nadrukkelijk als knelpunten naar boven. Kortom, gezamenlijk zijn de eerste stappen gezet en is afgesproken om de tegengekomen uitdagingen aan te pakken.

 

 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen