Vernieuwde STORL-regeling gaat nieuwe fase in

15-02-2024
236 keer bekeken

Stichting STORL heeft bekend gemaakt dat naast de inzameling van lege verpakkingen nu wordt gestart met de inzameling van resten gewasbeschermingsmiddelen.

Afgelopen jaar is de STORL-regeling nieuwe stijl van start gegaan. De regeling houdt in dat telers en loonwerkers kosteloos lege, gespoelde plastic cans van gewasverzorgingsproducten kunnen inleveren. Inmiddels zijn ruim 1.500 telers/loonwerkers aangehaakt. In 2024 gaat de STORL-regeling een volgende fase in: dan worden ook de resten van gewasbeschermingsmiddelen ingenomen.

De nieuwe STORL-regeling in het kort: De nieuwe STORL-regeling heeft dezelfde naam, maar de betekenis van de afkorting is veranderd. Die luidt nu: Stichting Opruiming Restanten en Lege verpakkingen in de Landbouw. De huidige partners in de STORL-regeling zijn LTO Nederland, Agrodis (distributie), Cumela (loonwerk) en CropLife NL (gewasbeschermingsproducenten).

De nieuwe STORL zamelt dus twee stromen in:

1. Lege plastic cans van gewasverzorgingsproducten. Behalve cans van gewasbeschermingsmiddelen worden daarbij ook lege cans van (blad)meststoffen, biostimulanten en hulpstoffen ingezameld.

2. Resten: In 2024 wordt gestart met de inzameling van resten van gewasbeschermingsmiddelen.

Goed om te weten:

  • Tot 50 kg / ltr per afhaaladres gebeurt dit kosteloos. Bij grotere hoeveelheden zijn de kosten voor de teler/loonwerker.
  • De inzameling is alleen bestemd voor professioneel te gebruiken gewasbeschermingsmiddelen en middelen waarvan de toelating is verlopen.
  • Particulieren dienen de resten in te leveren bij de milieustraat.
  • De inzameling van resten is tweejaarlijks. De volgende inzameling is in 2026.

Planning:

  • Periode januari - maart 2024: De teler/loonwerker controleert samen met zijn of haar adviseur de gewasbeschermingsmiddelen-opslag.
  • Periode februari - maart 2024: aanmelden resten via www.storl.nl
  • Periode april - december 2024: Periode van inzameling

Deelname en meer informatie via  www.storl.nl.

De provincie Noord-Brabant deelt deze gewijzigde inzamelingsmogelijkheid vanwege diens bijdrage aan het stimuleren van duurzame landbouw, één van de doelen van de provincie.  

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen