Afgelopen jaar is de STORL-regeling nieuwe stijl van start gegaan. De regeling houdt in dat telers en loonwerkers kosteloos lege, gespoelde plastic cans van gewasverzorgingsproducten kunnen inleveren. Inmiddels zijn ruim 1.500 telers/loonwerkers aangehaakt. In 2024 gaat de STORL-regeling een volgende fase in: dan worden ook de resten van gewasbeschermingsmiddelen ingenomen.
De nieuwe STORL-regeling in het kort: De nieuwe STORL-regeling heeft dezelfde naam, maar de betekenis van de afkorting is veranderd. Die luidt nu: Stichting Opruiming Restanten en Lege verpakkingen in de Landbouw. De huidige partners in de STORL-regeling zijn LTO Nederland, Agrodis (distributie), Cumela (loonwerk) en CropLife NL (gewasbeschermingsproducenten).
De nieuwe STORL zamelt dus twee stromen in:
1. Lege plastic cans van gewasverzorgingsproducten. Behalve cans van gewasbeschermingsmiddelen worden daarbij ook lege cans van (blad)meststoffen, biostimulanten en hulpstoffen ingezameld.
2. Resten: In 2024 wordt gestart met de inzameling van resten van gewasbeschermingsmiddelen.
Goed om te weten:
- Tot 50 kg / ltr per afhaaladres gebeurt dit kosteloos. Bij grotere hoeveelheden zijn de kosten voor de teler/loonwerker.
- De inzameling is alleen bestemd voor professioneel te gebruiken gewasbeschermingsmiddelen en middelen waarvan de toelating is verlopen.
- Particulieren dienen de resten in te leveren bij de milieustraat.
- De inzameling van resten is tweejaarlijks. De volgende inzameling is in 2026.
Planning:
- Periode januari - maart 2024: De teler/loonwerker controleert samen met zijn of haar adviseur de gewasbeschermingsmiddelen-opslag.
- Periode februari - maart 2024: aanmelden resten via www.storl.nl
- Periode april - december 2024: Periode van inzameling
Deelname en meer informatie via www.storl.nl.
De provincie Noord-Brabant deelt deze gewijzigde inzamelingsmogelijkheid vanwege diens bijdrage aan het stimuleren van duurzame landbouw, één van de doelen van de provincie.