Leerlingen Berkenhofcollege winnen Schoolkantine Challenge Noord-Brabant

22-03-2024
137 keer bekeken

Leerlingen van het Berkenhofcollege uit Breda hebben de Schoolkantine Challenge 2023-2024 gewonnen met hun zelfbedachte kantinesnack ‘de Berkenbowl’. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op het 2College Cobbenhagenlyceum in Tilburg kregen zij de prijs.

De Schoolkantine challenge is een initiatief van Jong Leren Eten, in samenwerking met Het Voedingscentrum en Provincie Noord-Brabant. Marjolein Lommen en Simone Luijten van Jong Leren Eten Noord-Brabant reikten de prijs uit. 

Gezonde en lekkere kantinesnack

Met de uitdaging “Creëer jouw eigen gezonde, duurzame kantinesnack” gingen 250 leerlingen en studenten uit het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs in Noord-Brabant aan de slag. Ze bedachten een gezonde en lekkere kantinesnack voor hun school, die moest voldoen aan de 5 G’s: Genieten, Goedkoop, Gezond, Gemak en Geweten. Dit betekent dat de snack lekker, betaalbaar, in overeenstemming met de Schijf van Vijf, gemakkelijk te bereiden in een kantineomgeving én duurzaam moest zijn. Bovendien werden de leerlingen aangemoedigd om een campagne te lanceren om de snack onder hun medeleerlingen te promoten. Alle ingezonden ideeën werden door de jury beoordeeld op deze kenmerken.

Beste inzendingen

Alle inzendingen zijn door een jury beoordeeld. De drie beste groepjes werden uitgenodigd voor de provinciale finale om hun zelfbedachte kantinesnack te laten beoordelen. De drie beste ideeën waren de ‘Berkenbowl’ van het Berkenhofcollege, de ‘Yoghurtreep’ en de ‘Sweet Nacho’s’, beiden van het 2College Cobbenhagenlyceum. De jury koos voor ‘de Berkenbowl’, omdat het een snack is die voldeed aan de 5G’s en het daarnaast ontzettend kleurrijk oogde door alle groenten en heerlijk smaakte. Bovendien maakte het Berkenhofcollege gebruik van groenten uit de schoolmoestuin. De jury bestond uit Marcel Webster (Provincie Noord-Brabant), Dieuwke Vogelzang (Voedingscentrum), Wendy Regeling (Voedingscentrum), Nienke de Wit (student HAS green academy), Marjolein Lommen (Jong Leren Eten) en Simone Luijten (Jong Leren Eten). De winnaars van het Berkenhofcollege ontvingen van Jong Leren Eten Noord-Brabant een cheque ter waarde van 500 euro waarmee ze een educatieve voedselactiviteit naar keuze mogen ondernemen.

Schoolkantine Challenge Noord-Brabant

De Schoolkantine challenge is een initiatief van Jong Leren Eten, in samenwerking met Het Voedingscentrum en Provincie Noord-Brabant. Tijdens de Dutch Food Week 2023 werd de Challenge gelanceerd in de provincies Flevoland, Groningen, Friesland, Overijssel, Gelderland (Noord-Oost), Zeeland en Noord-Brabant, met als doel het betrekken van leerlingen bij het creëren van een gezonde, aantrekkelijke en duurzame schoolkantine met een betaalbaar aanbod.

Ambitie Provincie

De Schoolkantine Challenge draagt bij aan de ambities van de provincie voor de landbouw- en voedselketen van morgen, zoals beschreven in het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. Daarbij stelt de provincie zich onder andere ten doel dat de Brabantse landbouw- en voedselproductie in 2030 gemeenschapsinclusief is. Met de Schoolkantine Challenge werkt de provincie samen met partners aan versterking van de voedseleducatie. Hiermee dragen wij bij aan een landbouw- en voedselsector die de Brabanders waarderen en waarmee zij zich verbonden voelen.

 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen