Nieuwe concepten voor teelt peulvruchten

18-10-2019
0 reacties

Telers en verwerkers van peulvruchten gaan samenwerken met ontwerpers om de teelt van peulvruchten in Nederland aantrekkelijk te maken. Dit project, FoodLab Pulses, start in STUDIO Agri Meets Design op de Dutch Design Week.

De vraag naar vleesvervangers groeit. Soja is voor deze vleesvervangers een belangrijke basis. Maar veel soja komt van ver. Terwijl de peulvruchten als plantaardige alternatief voor vlees ook van Nederlandse bodem kunnen komen. Denk aan soja, veldbonen, erwten, lupines en bruine bonen.

Peulvruchten passen in een gezond dieet en de teelt is goed voor de bodem en beter voor de biodiversiteit en het klimaat. Ze binden stikstof uit de lucht, wat een positief effect heeft op de bodemvruchtbaarheid. Daarmee is ook minder of geen mest nodig. Ook zijn insecten zoals bijen en hommels groot fan van deze vlinderbloemige gewassen. Daarnaast bespaart lokale teelt bespaart veel voedselkilometers.

Nieuwe producten en concepten

Op dit moment worden er echter nog maar weinig peulvruchten in Nederland geteeld. De vraag is klein en het rendement voor de teler te laag. Hier gaat FoodLab Pulses verandering in brengen. De komende maanden gaan vijf koppels van verwerkers, telers en ontwerpers samen aan de slag om nieuwe producten en concepten te ontwikkelen. Deze moeten nieuwe kansen bieden voor telers.

 

Foodlab pulses teelt peulvruchten agri meets design

Foodlab pulses teelt peulvruchten agri meets design

Foodlab pulses teelt peulvruchten agri meets design

Meerwaarde

‘Het is voor verwerkers nu nog gemakkelijker en goedkoper om met importproducten te werken’, zegt Marjon Krol (ZLTO), projectleider FoodLab Pulses. ‘We hebben echter gemerkt dat verschillende verwerkers ook willen kijken naar de mogelijkheden van Nederlandse teelt. Maar dat moet dan wel meerwaarde hebben. Dat is dus de uitdaging voor de ontwerpers: om met creatieve oplossingen te komen.’

Koppels

Op 22 oktober worden tijdens de Dutch Design Week telers en verwerkers aan ontwerpers gekoppeld om zich in het vraagstuk te verdiepen. Half november worden deze koppels bekend. Het traject loopt tot oktober 2020. Dan leveren de koppels prototypes op die zijn getest bij de markt.

Innovatieve oplossingen

Een FoodLab wordt ingezet rond complexe vraagstukken waar innovatieve oplossingen voor nodig zijn. Partijen uit de agrofood- en creatieve sector gaan dan via co-creatie samen aan de slag. FoodLab Pulses is een project van Agri meets Design (FoodUp! Brabant, ZLTO, provincie Overijssel, ministerie LNV), en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant, Stichting DOEN en The Protein Cluster.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen