In gesprek met Slow Food Youth Network

11-02-2021
2575 keer bekeken 0 reacties

Op dinsdagavond 9 februari gingen 7 jongeren van SFYN Brabant online in gesprek met Elies Lemkes-gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur. Er zijn stellingen en meningen gedeeld over communiceren, innoveren en verduurzamen in de landbouw- en voedselketen.

De 7 ‘SFYN-ers’ hebben samen een hele brede achtergrond, van hopboer en communicatieadviseur tot kok en foodmarketeer. Aan de hand van vier thema’s en stellingen vindt er een levendig gesprek plaats. Hoe bereik je de consument? De inzet van social media en daarbij gebruikmaken van influencers springen er duidelijk uit. Maar ook wordt opgemerkt dat je mensen niet overtuigt met alleen informatie. Smaak, prijs en veiligheid zijn zo belangrijk. En het verbinden van partijen.  


Hoe kun je kennis het beste delen?

In Nederland is voedsel goedkoop. Veel mensen zijn niet bewust van de waarde van voedsel. SFYN wijst gedeputeerde Lemkes op de link met schaalvergroting: meer van hetzelfde, en minder diversiteit. Op lokale plekken zie je veel meer variëteit en ook een andere waardering voor het voedsel. Richting de gewenste verduurzaming kunnen kleinere bedrijven makkelijker schakelen.

Ook is uitgebreid gesproken over innovatie. Er zijn veel regels. Geen regels is geen optie, maar hoe kun je ervoor zorgen dat innovatie mogelijk is/gestimuleerd wordt?

Hoe kunnen we innovatie laagdrempeliger maken?

Slow Food Youth Network 

We eten allemaal. Voedsel is heel dichtbij, maar tegelijkertijd een van de meest complexe onderwerpen die je kunt aansnijden. Het heeft raakvlakken met vrijwel alle maatschappelijke en ecologische thema’s van deze tijd. Onze voedselkeuzes beïnvloeden onze gezondheid, economie en natuur. Wat wij eten raakt onze cultuur, politieke keuzes en hoe de wereld er in de toekomst uit zal zien. Slow Food Youth Network zet zich daarom in voor good, clean en fair voedsel voor iedereen. Dat betekent: puur en vers voedsel (uit de volle grond) dat zo min mogelijk negatieve impact heeft op mens, dier en milieu, met een eerlijke prijs voor de producent en toegankelijk voor iedereen. Samen bijdragen aan een eerlijker, gezonder en duurzamer voedselsysteem. Net zoals FoodUp Brabant dat als uitgangspunt heeft.

Agrifoodtalks

Onder de noemer Agrifoodtalks gaat Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur, regelmatig in gesprek met jongeren: "Ik vind het belangrijk om te horen wat er speelt, om in gesprek te gaan met jonge boeren, studenten en andere jongeren die betrokken zijn bij landbouw, voedsel en natuur. Met elkaar leren over duurzame voedselketens. Waar lopen we tegenaan? Hoe kunnen we voorop blijven lopen? Hoe zorgen we voor een goede ecologische, economische en maatschappelijke balans tussen landbouw en natuur? We halen hiermee meteen input op voor het nieuwe beleidskader Landbouw en Voedsel."

Zou jij ook weleens in gesprek willen met gedeputeerde Elies Lemkes of heb je ideeën over de toekomst van het Brabantse landbouw- en voedselsysteem? Laat het weten via deze link. Agrifoodtalks worden georganiseerd door FoodUp Brabant, onderdeel van de provincie Noord-Brabant.
 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen