Koks in opleiding en lokale boeren brainstormen over kaas

18-12-2022
1087 keer bekeken 0 reacties

Het centrale thema van de Agrifoodtalk op 12 december was het bij elkaar brengen van horeca en lokale boeren.

Gedeputeerde Elies Lemkes ging langs bij een van de Duinboeren, samen met een groep studenten van de koksopleiding van het Koning Willem I. Het programma startte met een rondleiding over het bedrijf en meer informatie over de Duinboeren.

Daarna kon de groep jonge koks de verschillende kazen van de Duinboeren proeven, waaronder de Brabantse Schone met natuurkorst. Op dat moment was net bekend dat deze kaas in Duitsland de titel ‘beste Nederlandse kaas’ 2023 gewonnen had.  

Brainstorm

We sloten de middag af met een korte brainstorm. De boeren zijn de experts in de productie van de melk, maar de studenten werken zelf al in de horeca en weten veel over bijvoorbeeld allerlei trends in de keuken. Ze hadden veel ideeën voor nieuwe soorten kazen, van schimmelkazen tot aan bijzondere smaken zoals daslook en dille. Ook dachten ze mee over plekken of partijen die interessant kunnen zijn voor de Duinboeren om te bezoeken of benaderen: van wijnwinkels, hoogwaardige slijterijen, broodjeszaken tot aan horecabeurzen. Ook mogelijke interessante kansen zoals foodtours en personeelsuitjes kwamen voorbij.

Agrifoodtalks

Onder de noemer Agrifoodtalks gaat Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede welvaart, regelmatig in gesprek met jongeren: "Ik vind het belangrijk om te horen wat er speelt, om in gesprek te gaan met jonge boeren, studenten en andere jongeren die betrokken zijn bij landbouw en voedsel. Met elkaar leren over duurzame voedselketens. Waar lopen we tegenaan? Hoe kunnen we voorop blijven lopen? Hoe zorgen we voor een goede ecologische, economische en maatschappelijke balans tussen landbouw en natuur?"

Zou jij ook weleens in gesprek willen met gedeputeerde Elies Lemkes of heb je ideeën over de toekomst van het Brabantse landbouw- en voedselsysteem? Laat het weten via deze link.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen