Lekker lupine op ieders bord

04-12-2020
0 reacties

Lupine is een plantaardige vleesvervanger die ook de bodem verbetert en stikstof opneemt. Innovatiehuis De Peel wil met steun van FoodUp Brabant meer bekendheid geven aan lupine. Samen met boer Henk, 4 top-koks, 3 koks-scholen en HAS Den Bosch/ Venlo gaven ze hiervoor op 3 december het startsein.

Lupine is het gouden boontje voor de toekomst, het zit boordevol goede eiwitten en kan met gemak op onze zandgrond geteeld worden. Alleen we kennen in Nederland dit boontje nog niet op ons bord. Hier wil Innovatiehuis De Peel met steun van FoodUp Brabant (onderdeel van provincie Noord-Brabant) verandering in brengen. 

In Nederland en Europa willen we minder afhankelijk zijn van de import van plantaardig eiwit. Dat geldt met name voor sojaproducten, waar import uit Noord- en Zuid-Amerika belangrijk is. De vraag naar plantaardige eiwitten voor de humane voeding groeit hard, vooral voor alternatieven voor vlees en zuivel. Lupine biedt kansen voor onze boeren om in Nederland te telen en hiermee kunnen heerlijke gezonde gerechten bereidt worden voor onze consumenten. Naast de waarde voor de voedsel consumptie is de lupine zeer waardevol voor een vruchtbare bodem en de biodiversiteit. Een gewas dat prima kan passen in de kringlooplandbouw.

Samen lupine in de schijnwerper zetten

Boer Henk teelt in zijn bijzondere groentetuin lupine en is op zoek gegaan naar partijen om samen lupine meer bekend te maken bij consumenten en boeren. Op donderdag 3 december kwamen vier topkoks (Manfred Albrecht, Mathijs Jacobs, Jan van Hout, Jaap Volman), drie koksscholen (Koning Willem I College Den Bosch, Summa College Eindhoven, Gilde Food en Hospitality College Venlo), HAS Den Bosch/Venlo en boer Henk samen om plannen te maken om de bekendheid van lupine te vergroten. Liza Simons van het Innovatiehuis de Peel helpt mee deze mooie plannen vorm te geven met steun van FoodUp Brabant.

Het jaar van lupine

De initiatiefnemers hopen dat 2021 het jaar wordt, waarin Lupine meer bekend wordt. Het zou mooi zijn als lupine over 10 jaar zijn plek heeft veroverd op onze zandgronden en op de borden van vele Nederlanders. Heerlijk lokaal plantaardig eiwit!

De restaurants die deelnemen aan dit initiatief zijn:

Restaurant De Beejekurf, Venray
Boompjes Restaurant, Overloon
Restaurant Ons Jongens, Someren-Eind
Bij Albrecht, Eindhoven

Wil je ook lupine op de kaart zetten? Neem dan contact op met Liza Simons.

Artikel ED

Lees hier het artikel 'Deurnese boer wil lupine op de menukaart krijgen: vleesvervanger die ook het stikstofprobleem mee om zeep helpt' van Daphne Broers, dat op 3-12-2020 in het Eindhovens Dagblad verscheen.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen