Ervaringen FoodUp Academie: Marian en Ilse

13-12-2019
{0} reacties

De FoodUp Academie van 2019 is alweer afgelopen! Marian Schmitz (beleidsmedewerker gemeente Reusel-de Mierden) vertelt over de rode draad op de vierde academiedag. Ilse Theuws (mbo-docent Helicon Den Bosch) neemt je mee naar de laatste academiedag.

Marian Schmitz over dag 4

Dag 4 stond in het teken van de vernieuwers. Dat was genieten, aldus Marian. ‘Je voelde de (vernieuwings)energie stromen!’

De natuur als leidraad

‘Het mooie van de dag vond ik dat naast alles wat de techniek ons te bieden heeft, ook de natuur zelf een leidraad was voor de vernieuwing en vernieuwers van deze dag. Ik denk hierbij aan boer Rob die vol passie vertelt over het nieuwe boeren met respect voor de natuur. Hij werkt met en in de natuur, met respect voor dier en omgeving. De natuur laat hij steeds meer leidend zijn voor hoe hij op zijn melkveebedrijf werkt, maar hij blijft zoekend naar een steeds beter evenwicht ertussen.’

‘Het verhaal van Kipster was ook zeer inspirerend. Ook hierin speelde de natuur een rol. Ze brachten onder meer de behoeften van de kip beter in beeld en verwerkten deze kennis in het stalconcept. De kip en het ei zien ze niet uitsluitend als producent en product maar als iets waardevols van een dier dat eigen wensen en behoeften heeft. Door je te verdiepen in de behoeften en het welzijn van de kip kan deze in een prettige omgeving optimaal functioneren. De stal is energieneutraal en de kippen krijgen voedselreststromen. Zo is de productie zeer verantwoord. Toch is het ook winstgevend, en grote marktpartijen zijn bereid om te investeren in deze nieuwe manier van voedselproductie.’

foodup academie bleijendijk vugth

Foto: Wendy van Haaren

Pixelfarming

Pixelfarming bleek ook een beetje terug naar de natuur. Met behulp van de huidige techniek bewerken ze het land zoals dat vroeger gebeurde. Het bedrijf heeft stroken met veel verschillende gewassen, gemengd met rijen bloemen. Geen monocultuur meer maar weer een gevarieerder landschap. Dat is onder meer goed voor de biodiversiteit, de bodem en de omgeving. En deze manier van telen biedt de mogelijkheid om de landbouwproductie beter af te stemmen op de behoefte van de consument. Ook bij Pixelfarming leverde venieuwing dus een win-win’, aldus Marian.

Oase van rust

‘We kwamen trouwens bij elkaar op een prachtig plek: Landgoed Bleijendijk in Vught. Het is een particulier landgoed van circa 115 hectare vlakbij Den Bosch en Vught. Het grenst zowat aan de A2. Maar zodra je het landgoed oprijdt beland je in een oase van rust. Eigenaresse Herma Winnemuller geeft een toelichting op het ontstaan en hoe ze het landgoed samen met Karst Kooistra beheert.’

foodup academie 2019 bleijendijk Marian Schmitz

Op Bleijendijk. Foto: Wendy van Haaren

‘Bleijendijk zoekt onder meer de verbinding met de omgeving door een deel open te stellen voor wandelingen en vrijwilligers te betrekken bij werkzaamheden, en door scholen de ruimte te geven voor natuuronderwijs op locatie. Daarnaast is er op het landgoed een biologische melkveehouderij (Boerderij Bleijendijk) en een biologisch-dynamische tuinderij (De Guit). Er is zelfs een boerderijwinkel met 24/7-zelfservice. Kortom een paradijselijke plek.’

Ilse Theuws over de laatste academiedag

De laatste academiedag was voor Helicon-docent Ilse Theuws ontzettend waardevol. ‘Met Jefta hebben we beeld en taal leren te combineren op papier; samen actief bezig zijn en verhalen delen. Ik kreeg er veel energie van. Daarnaast namen we een kijkje bij Duurzame Kost. Na een workshop en lezing over gedragsverandering dachten we na onze eigen transities. Maar niet heel lang, want Sietske Klooster vertelde ons graag alles over de Melksalon. Als kers op de taart kregen we van Jefta een mooie persoonlijke tekening mee naar huis waar met beeld en taal het leerproces van de academie op stond. Die hangt inmiddels op kantoor te stralen.’

foodup! academie 2019 ilse theuws

Ilse vond Keukenconfessies op Strijp S in Eindhoven een inspirerende plek om de academie af te sluiten. ‘De terugblik met foto’s en verhalen bood een fijne gelegenheid om kennis en ervaringen te delen. Iedereen kwam aan het woord met een andere ervaring. Die verschillen vind ik zo mooi en inspirerend.’

Het mooiste moment

Een mooiste moment van de academie kan ze niet benoemen. ‘Vooral het ontmoeten en praten met de diverse vakexperts en mensen met een grote liefde voor voeding hebben mij echt geïnspireerd, mijn kennis vergroot, tot nadenken gezet en mijn netwerk verbreed. Ik kan zoveel kanten op met mijn docentenbaan binnen het Helicon, Voeding en welzijn en met de mensen die ik heb ontmoet; ik weet niet weet waar te beginnen. De lijst is lang, de ideeën rijzen de pan uit. Maar ik heb ook geleerd dat je met kleine stapjes kunt beginnen. Stap voor stap ga ik daarom nu concrete acties ondernemen om nieuwe samenwerkingen te creëren.’

Afbeeldingen

Cookie-instellingen