‘Uiteindelijk is de transitie gewoon mensenwerk’

29-05-2019
{0} reacties

Waarom is FoodUp Brabant twee jaar geleden eigenlijk met de FoodUp Academie gestart? We vroegen het Marcel Webster van FoodUp en medeorganisator Diana van Bokhoven. Aanmelden voor de derde editie, dit najaar, kan nog tot 24 juni.

‘We zijn in 2017 met de FoodUp! Academie gestart als een van de manieren om de vernieuwing van het voedselsysteem in Brabant te versnellen’, vertelt Marcel Webster van het FoodUp!-team van de provincie Brabant. ‘De FoodUp! Academie bouwt aan nieuwe netwerken van professionals die bezig zijn met de vernieuwing van het voedselsysteem. We wilden dat deelnemers elkaar de rest van hun leven zouden weten te vinden omdat ze dit traject samen hebben doorlopen. Daarnaast doen mensen door onze Academie belangrijke inzichten op. En we zien dat het werkt, getuige de reacties van oud-deelnemers.’

Ben jij boer, producent, food professional, of heb je als consument een bovenmatige interesse in voedsel? Dan zoeken we jou! Geef je nu op voor de FoodUp! Academie 2019 en dompel je onder in de Brabantse agrofoodsector. Meld je aan.

Mensenwerk

Diana van Bokhoven, deelnemer van het eerste jaar en inmiddels medeorganisator, kan dat bevestigen. ‘De FoodUp! Academie brengt vers bloed in het FoodUp!-netwerk en helpt ondernemende mensen een stap verder. We staan in Brabant voor een enorme opgave naar een eerlijk en duurzaam voedsellandschap. Maar uiteindelijk is het gewoon mensenwerk. Dus moet je je afvragen: hoe kun je de groep groter maken die met die voedseltransitie bezig is. Dan is het slim om gebruik te maken van de olievlekwerking.’

De training is erop gericht om mensen die zich met de voedseltransitie bezig willen houden, kennis te laten maken met alle verschillende aspecten van voedsel, met toekomstige ontwikkelingen en verschillende scenario’s, en met partijen die al aan het nieuwe voedsellandschap werken. ‘Dat geeft je naast meer informatie vooral ook veel inspiratie’, vertelt Diana. ‘En omdat je die reis samen maakt ontstaan nieuwe netwerken. Dat is belangrijk voor jouzelf als deelnemer, en voor FoodUp! als verbindende schakel.’

Steun en hulp

Daarnaast is het ook gewoon heel fijn om eens met een groep gelijkgestemden aan de slag te gaan  met vraagstukken van de voedseltransitie , waarbij je steun en hulp vindt bij elkaar. Diana: ‘Dat is ook onderdeel van de training, het leren versterken van je eigen netwerk, leren reflecteren en hulp leren vragen. Daarom houden we bijvoorbeeld ook durf-te-vragen-sessies.’ Zo’n sessie leverde op een van de trainingen al een interessante match: twee deelnemers vonden elkaar in hun wens om te experimenteren met natuurinclusieve landbouw.

Sommigen zetten al tijdens de cursus voor hen belangrijke stappen. Zo ging kok Maarten Lockefeer van Keukenconfessies op Strijp S, geconfronteerd met de impact van de vleessector op het klimaat, aan de slag met het maken van meringues zonder ei. In plaats van met kippeneiwit kan dat namelijk ook met plantaardig eiwit: het vocht van peulvruchten uit blik (geconcentreerd kookvocht), aquafaba genoemd.

Stappen zetten

Maar uiteindelijk is de Academie geen competitie, gaat het er niet om wie het meest verandert. De een zet misschien meer zichtbare stappen in de praktijk, de ander minstens zo belangrijke mentale stappen. Diana: ‘Belangrijkste is dat je na de FoodUp! Academie zelf vervolgstappen kunt maken.’

Heb je een vraag, en kun je het antwoord niet op onze projectpagina vinden? Mail dan naar academie@foodupbrabant.nl.

 

 

Foto: Blijf niet in je eentje zoeken en dromen van veranderingen in het voedselsysteem. Maak werk van je ideeën en meld je aan voor onze FoodUp! Academie. / Foto: Benjamin Davies (Unsplash)

Afbeeldingen

Cookie-instellingen