Speciale Boer aan Tafel thuis-lunch

01-04-2021
0 reacties

Studenten van de opleiding gespecialiseerd kok Dutch Cuisine van het Koning Willem I College en FoodUp Brabant ontwikkelden samen een bijzonder concept: de Boer aan Tafel thuis-lunch. Zo’n 15 studenten bereidden deze week een heerlijke lunch van lokale producten, rechtstreeks van de boerderij.

De reis die de lunch maakte van boer, via kok, tot bord werd stap voor stap vastgelegd en gedeeld via diverse filmpjes. Ruim honderd medewerkers van de Rabobank waren de gelukkige ontvangers en genoten 31 maart van de eerste Boer aan Tafel thuis-lunch. 

Publieksprijs

Het initiatief voor dit bijzondere project lag bij Nina Hogeveen, student Business Innovator aan de Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. Nadat zij op 15 februari tijdens de thema-track Korte Ketens van Rabo Food Forward met haar concept ‘De Boer aan Tafel’ de publieksprijs won, ontstond het idee vanuit Rabobank, Koning Willem I College en FoodUp Brabant (onderdeel van de provincie Noord-Brabant) om de speciale Boer aan Tafel thuis-lunch te ontwikkelen. 

Boer aan Tafel

Boer aan Tafel is een restaurantformule die Nina heeft bedacht tijdens haar stage bij FoodUp Brabant en die zij verder heeft uitgewerkt tijdens Rabo Food Forward, een programma waarmee Rabobank samen met ondernemers, consumenten, studenten, overheid en partners oplossingen zoekt voor het uitdagende voedselvraagstuk. Bij het Boer aan Tafel-concept wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale producten rechtstreeks van de boer. De formule creëert daarnaast een eetbeleving voor de consument waarbij boeren letterlijk op de kaart komen te staan. Voor de Boer aan Tafel thuisvariant is het concept iets aangepast en zijn de Rabobank medewerkers als gasten meegenomen in een bijzondere beleving door een Track & Trace systeem en verschillende filmpjes waarin het verhaal van boer tot bord wordt toegelicht.

Bijzonder Brabants

Eén van de boeren die aan dit project meedeed was Boer Henk van Bijzonder Brabants. Hij vindt het fijn dat hij een bijdrage kan leveren aan de bijzondere lunch die bestaat uit lekker lokaal eten: “Een lunch bestaande uit producten die buiten in de Brabantse grond hebben mogen groeien. In een gezonde voedingsbodem met voedingsstoffen, water, beestjes, schimmels en bacteriën die in samenwerking met de plant voor deze smaakvolle lunch zorgen. Ik ben trots dat jullie kennis kunnen maken met het gouden boontje voor onze toekomst, de lupine, die ons kan helpen op weg naar een duurzame landbouw.”

 

 

 

 

Koken met pure producten

Ook Sue van Erp, Jill Groeneberg en Richelle Nelissen, studenten van de opleiding gespecialiseerd kok van het Koning Willem I College zijn enthousiast: “Niks is mooier dan te koken met pure producten. Het verhaal dat de producten die op het bord liggen van echte Nederlandse boeren zijn, en zelfs uit Brabant komen. De gast wordt meegenomen in het verhaal en proeft het eerlijke eten. Hiermee zetten we eigenlijk de gasten aan het werk, terwijl ze zitten te genieten. Je hoopt dat de gasten gaan nadenken over gezondere voeding, lokaal kopen, en eten uit het seizoen. De samenwerking met de boeren was ook geweldig.”


Duurzame afwisseling

Geert van der Heijden, sectormanager zorg bij Rabobank vond de Boer-aan-tafel thuislunch een heerlijke duurzame afwisseling op zijn dagelijkse boterhammen. Hij vertelt: ‘Ik vond met name de aardappelstructuren lekker. Verschillende kleuren en verschillende smaken van aardappel. Zo heb ik een aardappel nog nooit geproefd!’

Benieuwd naar de filmpjes? Bekijk ze hier. 

•    Introductie Boer aan Tafel thuis-lunch > toelichting voorgerecht
•    Verhaal van Bijzonder Brabants > toelichting hoofdgerecht 
•    Verhaal van de Regte Heijden > toelichting nagerecht

De komende tijd werkt Nina het concept De Boer aan Tafel verder uit tijdens haar afstuderen bij FoodUp Brabant

Afbeeldingen

Cookie-instellingen