Inspiratiebedrijf De Stoerderij

Arjan Swinkels, eigenaar van 'de Stoerderij' is in 2010 gestart met waterbuffels. Het eigen label ‘Stoer’ en afzet van de buffelmelk en -vlees in eigen beheer dragen bij aan een onafhankelijk en toekomstbestendig bedrijf.

Bedrijfskenmerken

De Stoerderij heeft ongeveer 100 dieren op bijna 30 hectare natuurgrond en 14 hectare eigen grond. Waterbuffels gedijen uitstekend op (natte) natuurgronden. Het zijn robuuste dieren die prima kunnen leven onder relatief schrale omstandigheden. Waterbuffels hebben een hoog adaptatievermogen ten aanzien van klimaat (zowel kou als warmte) en zijn in vergelijking met hedendaagse productiedieren minder vatbaar voor parasieten. Het gebruik van antibiotica en ontwormingsmiddelen is daarom zelden nodig. Waterbuffels kunnen een rol spelen in het beheersen van gras- en kruidensoorten die onder extensief management de overhand krijgen en de gebruikswaarde van extensieve en natte graslandpercelen verlagen en/of de kosten van herstellend beheer verhogen.

Inspiratiebijeenkomsten

De Stoerderij organiseert bijeenkomsten bij de boerderij aan de Van den Elsenstraat 56 in Son en Breugel. De bijeenkomsten bestaan uit een theoretisch deel en een farmwalk. Naast Arjan zijn experts Bas Kemperman (Eco & Wildlife specialist) en Ronald Rongen (veearts, waterbuffeldeskundige en eigenaar Stockmanship.eu) sprekers.
Hoofdthema's zijn de inpassing van een natuurinclusieve bedrijfsvoering en het ontwikkelen van landschapselementen. Tevens komen aan bod: waterbuffels houden als alternatief voor koeien en het vermarkten van eigen producten (verdienmodel). De ‘farmwalk’ gaat langs de diverse (natuur)weilanden met de waterbuffels en landschapselementen.

Voor wie?

Deze Inspiratiebijeenkomsten zijn uitsluitend bedoeld voor Agrarisch ondernemers en studenten van agrarische opleidingen. 

Data en aanmelden

In 2022 vinden negen inspiratiebijeenkomsten plaats op vrijdagen van 13.30 tot 16.00 uur: 
27 mei, 24 juni, 8 juli, 22 juli, 12 augustus, 26 augustus, 9 september en 23 september.
Vooraf aanmelden voor een bijeenkomst is verplicht en kan via onderstaand aanmeldingsformulier. Aanmelden kan individueel, maar ook als groep (bijvoorbeeld studieclub, vereniging of collectief). We hanteren een minimum van 10 deelnemers en een maximum van 30 deelnemers per bijeenkomst. Aanmelden kan via onderstaand aanmeldingsformulier. 

Aanmelden

Vragen of opmerkingen?

Neem gerust contact op met Arjan Swinkels via e-mail info@destoerderij.nl of telefonisch via 06 - 13947995 (ook SMS en WhatsApp).

 

Inspiratie-materiaal

Cookie-instellingen