Boer tot Bord Ontdekkingstocht op Food Unplugged

06-07-2021
1719 keer bekeken

Tijdens het event Food Unplugged presenteerde Nina Hogeveen de Boer tot Bord Ontdekkingstocht. Een restaurantformule gericht op jonge kinderen die Nina heeft ontwikkeld tijdens haar stage en afstudeeronderzoek bij FoodUp Brabant.

Op donderdag 1 juli 2021 gaf Nina namens Rabo Food Forward een workshop op het tweejaarlijkse foodfestival Food Unplugged. “Ik neem de deelnemers mee in de Boer tot Bord Ontdekkingstocht. In dit concept worden jonge kinderen tijdens hun restaurantbezoek meegenomen in het verhaal waar hun eten vandaan komt. Dit concept heb ik ontwikkeld tijdens mijn afstuderen in samenwerking met FoodUp Brabant.”

Verbinding boer-burger

“Tijdens een eerdere stage bij FoodUp Brabant (onderdeel van de provincie Noord-Brabant) heb ik een restaurantformule ontwikkeld waarbij het versterken van de boer-burger verbinding centraal staat: Boer aan Tafel. Ik kreeg de kans deze formule door te ontwikkelen tijdens de Rabo Food Forward Track waar ik deelnemer van was.” Nadat Nina in februari tijdens de thema-track Korte Ketens van Rabo Food Forward met haar concept ‘De Boer aan Tafel’ de publieksprijs won, ontstond het idee vanuit Rabobank, Koning Willem I College en FoodUp Brabant om een speciale Boer aan Tafel thuis-lunch te ontwikkelen waarvan ruim 100 Rabobank-medewerkers genoten.

Klantervaring voor kinderen

De restaurantformule van Boer aan Tafel ging zich richten op gezinnen met kinderen van 4 tot 12 jaar. Nina vertelt over de doorontwikkeling naar de Boer tot Bord Ontdekkingstocht: “Het leek mij interessant om juist deze, nog jonge doelgroep, meer in verbinding te brengen met wat zij eten. Zodat zij (hopelijk) in de toekomst bewuste voedselkeuzes kunnen maken. Hier ontstond de opdracht voor mijn afstuderen, Hoe neem je kinderen tijdens hun restaurantbezoek mee in het verhaal waar hun eten vandaan komt?

Boerderij-opdrachten

Het resultaat is de Boer tot Bord Ontdekkingstocht. Kinderen spelen de ontdekkingstocht zelfstandig aan tafel in het restaurant. Het speldoel is om boer Mark op de boerderij te helpen door alle ‘Boerderij-opdrachten’ te voltooien. Er zitten opdrachten in over onder andere de productie en herkomst van voedsel. Als alle boerderij-opdrachten zijn voltooid, ontvangen de kinderen een beloning voor hun werkzaamheden op de boerderij van Mark.

Food Unplugged

Tijdens de workshop op Food Unplugged ging Nina uitgebreid in op het concept en is de ontdekkingstocht ook echt gespeeld, “Het was voor mij een waardevolle test om te bepalen hoe de ontdekkingstocht nog verbeterd kan worden en waar de kansrichtingen liggen om de Boer tot Bord Ontdekkingstocht te gaan realiseren. Ik heb veel inspiratie opgedaan en ontdekt hoe flexibel het concept inzetbaar is op verschillende plekken. Het is in eerst instantie ontwikkeld voor restaurants, maar tijdens meerdere gesprekken in de workshop kwam ik erachter dat het op veel meer plekken te realiseren is.  

Wil je meer weten over de Boer tot Bord Ontdekkingstocht?
Neem contact op met Nina Hogeveen: nhogeveen@outlook.com

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen