Brabant gaat voor biologisch

13-01-2022
2828 keer bekeken

Ben jij akkerbouwer, groenteteler, melkveehouder of vleesveehouder in Noord-Brabant en speelt de gedachte wel eens door je hoofd om de overstap naar biologische landbouw te zetten? Provincie Noord-Brabant biedt begeleiding en ondersteuning bij deze overweging.

Overstappen naar biologische landbouw, dat doe je niet zomaar. Past het bij mij als ondernemer? Past het bij mijn bedrijf, welke stappen moet ik dan zetten, wat houd ik onder de streep over? Allemaal vragen die spelen bij zo’n overweging. Provincie Noord-Brabant wil in 2022 inzetten op een aantal activiteiten die ondernemers kunnen helpen bij hun oriëntatie. Want in 2030 naar 15% biologische landbouw in Noord-Brabant: dat is de ambitie van gedeputeerde Elies Lemkes-Straver. De visie van Bioboeren Brabant was daarbij een belangrijke inspiratiebron. De provincie wil de overstap van agrarische ondernemers naar biologische en natuurinclusieve landbouw stimuleren. Ook de afzet van biologische producten bij de consument moet in hetzelfde tempo meegroeien.

Adviesgesprek voor ondernemers

Ondernemers die zich willen oriënteren op biologische landbouw, kunnen een individueel adviesgesprek krijgen met de adviseurs Hanna Pluimes (melkvee/ vleesvee) of Sander Bernaerts (akkerbouw/ groenteteelt).

Hanna Pluimes (Voor Bio) heeft ruim 20 jaar ervaring met alle facetten van het omschakelen naar biologische landbouw. Ze kent de melkveesector zeer goed en ondersteunt ook het bestuur van Ekoholland, coöperatie van 250 biologische melkveehouders.

Sander Bernaerts (Naturim) begeleidt al ruim 20 jaar akkerbouwers en vollegrondstelers met de omschakeling naar biologische landbouw. Hij adviseert hoofdzakelijk op het gebied van omschakeling, teelt, mechanisatie, bodemvruchtbaarheid en economie.

In het gesprek denkt en kijkt Hanna of Sander met jou als ondernemer mee. Zij brengen samen met jou de stappen in beeld die nog gezet moeten worden bij een eventuele omschakeling. Het adviesgesprek is geheel vrijblijvend en de kosten worden volledig door de provincie vergoed. Er zijn een beperkt aantal adviesgesprekken beschikbaar. Interesse in zo’n gesprek? Vul onderstaand formulier in en Hanna Pluimes, Sander Bernaerts of een medewerker van de provincie neemt contact met je op.

Aanmelden vrijblijvend adviesgesprek biologisch

 

Oriëntatiecursus biologisch

Het is ook mogelijk om na een adviesgesprek door te stromen naar een oriëntatiecursus biologisch, gegeven door Hanna Pluimes of Sander Bernaerts. In deze cursus staan de verschillende aspecten van de daadwerkelijke overstap, de nieuwe manier van werken en het delen van ervaringen met anderen centraal. De oriëntatiecursus staat gepland voor het najaar van 2022. Hiervoor wordt een kleine eigen bijdrage van de ondernemer gevraagd.
 

Afzetkansen biologische akkerbouw en groenteteelt

Wat is het perspectief voor de afzet van biologische producten?
De provincie Noord-Brabant wil de omschakeling naar biologisch stimuleren. Voor oriënterende bedrijven is het belangrijk om te weten of er voldoende afzetperspectieven zijn. Daarom organiseert Naturim in opdracht van de provincie Noord-Brabant en in samenwerking met afzetpartijen Green OrganicsGreenfood50 en biologische graanpletterij De Halm een bijeenkomst op 16 maart waarin de afzetkansen voor biologische teelten centraal staan. Lees hier meer en meld je direct aan.

Aanmelden bijeenkomst afzetontwikkeling


Biologisch van Brabants Bodem

Aan tafel tijdens studiogesprek Bio van Brabants Bodem

Provincie Noord-Brabant is partner van de Biokennisweek, de jaarlijkse Biobeurs die dit jaar geheel online en vanuit Brabant was georganiseerd. Met op donderdag 13 januari het webinar ‘Biologisch van Brabantse Bodem’. In dit studiogesprek deelde gedeputeerde Elies Lemkes-Straver vol passie de biologische ambities en plannen in Brabant. Haar tafelgenoten werden er even stil van. Bij Udea, Yuverta en de bioboeren maakte ze vooral grote indruk met de concrete stappen die ze al aan het zetten is: adviseurs die boeren helpen omschakelen, een transitiefonds voor tijdens het omschakelen, een biologische leerlijn op MBO en HBO, etc.

Webinar gemist? Kijk 'm hier terug: https://youtu.be/obhtNmC6jn8

Lees ook de reflectie van Elies Lemkes-Straver op dag 1 van de Biokennisweek ‘Biologisch aanbod én vraag’ en op dag 4 toen ze zelf acte de présence gaf.
Of laat je inspireren door Brabantse bioboeren, bekijk hun korte video's:

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen