Agrofoodpluim voor Herenboeren

De provincie Brabant reikt donderdag de Agrofoodpluim uit aan de coöperatieve boerderij Herenboeren.

Initiatiefnemer Geert van der Veer ontvangt namens alle Herenboeren dat schouderklopje, omdat zij samen een korte, transparante en sociale voedselketen ontwikkelen die recht doet aan de inzet van de boer, de relatie met de omgeving en de waardering voor wat men uiteindelijk opeet.

Geert van der Veer vond dat het anders moest en creëerde met Herenboeren een hernieuwde voedselbeleving en bewustzijn. Het bereikbaar maken van smaakvol, gezond, veilig, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen staat centraal; voedsel ook dat mensen bij elkaar brengt en bindt. “Herenboeren is samen duurzaam voedsel produceren en dat doen we al een hele tijd samen met consumenten en burgers. We vinden het fantastisch dat we waardering voor ons werk krijgen met de Agrofoodpluim.”

Herenboeren wil een hernieuwde voedselbeleving creëren, maar wel gebaseerd op een gezond businessmodel. Zo leggen deelnemers eenmalig 2000 euro in. Ze hebben zich gecommitteerd aan hun eigen bedrijf door ten minste drie jaar voedsel af te nemen: groenten, fruit, varkensvlees, rundvlees, kippenvlees en eieren.

Een boer is er voor de dagdagelijkse werkzaamheden op het gemengde bedrijf. Europese subsidies krijgt Herenboeren niet, wel experimenteerruimte op het gebied van duurzame voedselproductie. Kortom: er ontstaat een nieuwe voedselbeleving waarbij samenwerking centraal staat. Zo levert Herenboeren een grote bijdrage aan de transitie naar een duurzame agrofoodsector.

De Agrofoodpluim is de aanmoedigingsprijs van de provincie Noord-Brabant, waarbij maandelijks de waardering voor initiatieven die voorop lopen in innovatie en verduurzaming binnen de agrofoodsector wordt uitgesproken.

Klik op de foto om het filmpje over Herenboeren te bekijken. 

Cookie-instellingen