Agrofoodpluim voor NewFoss

NewFoss ontvangt vandaag de Agrofoodpluim voor het ontwikkelen van een fabriek waarmee biomassa (rest)stromen worden verwerkt tot waardevolle grondstoffen.

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling) overhandigde de pluim aan Geert van Boekel, oprichter en directeur van NewFoss. Met deze aanmoedigingsprijs spreekt de provincie Noord-Brabant maandelijks haar waardering uit voor initiatieven die voorop lopen in innovatie en/of verduurzaming binnen de agrofoodsector.

NewFoss heeft de missie om de leefomgeving duurzamer te maken. Vanaf 2012 is NewFoss bezig met de ontwikkeling van een fabriek waarmee biomassa (rest)stromen worden verwerkt tot waardevolle grondstoffen. Denk bijvoorbeeld aan bermgras dat langs de weg staat. De fabriek van NewFoss verwerkt dit bermgras op een microbiologische (energieloze) manier. Vervolgens koopt een kartonproducent de grondstoffen en maakt er eierverpakkingen van. De eierdoos komt tot slot weer bij het oud papier terecht. Met deze ontwikkeling levert NewFoss een grote bijdrage aan de circulaire economie en aan de transitie naar een duurzame agrofoodsector in Brabant.

Nieuw verdienmodel

NewFoss is het eerste bedrijf dat op een commerciële manier de kringloop van reststroom naar consument sluit. Een start-up bedrijf dat in gesprek is met multinationals die wereldwijd opereren. Bijzonder aan NewFoss is dat er bij circulaire economie aan de hele keten aandacht wordt geschonken. Geert van Boekel, oprichter en directeur NewFoss: “Iedere schakel in de keten heeft een verdienmoment nodig. Zo kun je met elkaar aan iets bouwen.” NewFoss kan naast de vezels ook eiwitten, suikers en andere sappen uit bijvoorbeeld het gras halen. Anne-Marie Spierings: “Die veelzijdigheid is heel bijzonder en biedt zicht op nieuwe verdienmodellen. Ook heb ik veel bewondering voor de wijze waarop NewFoss ervoor zorgt dat de CO2 uit de biomassa niet in de lucht komt maar gebonden blijft in de eindproducten.”

Wereldwijd

De oprichters van NewFoss zijn geboren en getogen Brabanders. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de ontwikkeling van de fabriek in Uden. Hier staat het prototype dat straks wordt nagebouwd en over heel de wereld zal staan. NewFoss vindt het belangrijk dat de productie van de fabrieken hier in Brabant zal plaatsvinden. 

Klik op de foto om het filmpje over NewFoss te bekijken. 

Cookie-instellingen