Van koe tot toetje: Agrofoodpluim voor Qarc

Leonie van Zuilichem streeft niet alleen naar de lekkerste toetjes voor Qarc, maar ook naar de beste melk uit de veehouderij van haar ouders. Dat levert een puur streekproduct met een groeiende afzet. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings beloont deze ondernemende familie met de Agrofoodpluim.

Dat ze een rol wilde op de boerderij van haar ouders, wist onderneemster Leonie van Zuilichem altijd al. Na stages bij brede boerenbedrijven in het buitenland startte ze Qarc. Nu maakt ze yoghurt en kwark direct op de boerderij van haar ouders, in de meest transparante en korte keten die je kunt bedenken: “Bij het melken vangen we de weidemelk op in een mobiele melktank, waar we direct kwark of yoghurt van maken. Daarbij gebruiken we alleen puur fruit in de toetjes, in plaats van aroma’s of vruchtenconfiture. Bij ons is mango ook 100% mango.”

Samenwerking met familie en buren

Inmiddels is haar partner ook onderdeel van het bedrijf. “Het is een echt familiebedrijf, en dat is heel tof. Mijn man werkt voor Qarc, maar ook op de boerderij. Uiteindelijk willen we in de maatschap gaan, en de twee bedrijven samentrekken. We zijn nu al nauw betrokken bij de melkproductie, maar dan heb je écht alles van gras tot toetje in de hand.” Mieke en Wim van Zuilichem bestieren de melkveehouderij, maar zijn belangrijk voor Qarc. “Mijn vader was eerst wat kritisch, maar later heel enthousiast. Hij zorgt voor goede melk en is altijd bereid om een bestelling weg te brengen. En zonder mijn moeder als stille kracht achter de schermen waren we nooit zover gekomen.”

De producten komen tot stand door samenwerkingen in de buurt, vertelt Leonie: “We hebben een directe lijn met de plaatselijke bakker. Die produceert onze koekbodem, zonder kunstmatige toevoegingen die niet in het product thuishoren. Ook werken er cliënten van naastgelegen zorgboerderij Bij de pinken bij ons als ‘hulpboeren’. Ze stickeren sleeves, en helpen bij het maken van de koek. De hulpboeren zijn heel enthousiast, dat is zo mooi om te zien! En wij kunnen de helpende handjes goed gebruiken.”

Een duurzaam product met een brede markt

De toetjes zijn al verkrijgbaar bij Albert Heijn XL, lokale supers en winkels, en bij maaltijdboxen Boerschappen en Marley Spoon. Toch focust Qarc zich na elke twee nieuwe producten op kwaliteitsbehoud en rust, en kijkt daarna pas naar nieuwe producten of klanten. Volgens gedeputeerde Anne-Marie Spierings verdient Qarc de Agrofoodpluim, omdat het bedrijf laat zien dat verbreding veel potentie heeft: “Een duurzaam en eerlijk product maken is de verdienste van Leonie als een ondernemer met visie. Door verstandig en stapsgewijs te groeien, weet ze met een onderscheidend product een plekje in de markt te veroveren.”

Duurzaamheid speelt een grote rol in de toekomstambities bij Qarc. Leonie: “Ik kan me zelfs voorstellen dat de consument ooit kiest waar een deel van zijn uitgave aan ons toetje heengaat: zonnepanelen, of misschien wel andere duurzame aanpassingen in de productie.” Vooruitblikkend op de toekomst vraagt Leonie zich af of het melkveebedrijf zelf toekomstbestendig genoeg is voor haar generatie en die erna. “Daarom geloof ik in Qarc als verbreding, en aanvulling van het melkveebedrijf. Wij willen en kunnen laten zien dat je met een relatief klein bedrijf op een mooie manier kunt blijven boeren. De consument kan genieten van een heerlijk product uit eigen provincie!”

Klik op de foto om het filmpje te bekijken. 

 

Cookie-instellingen