Met het sluiten van de ene deur, opende de andere: Henk en Anja van den Broek keken niet meer om. Vijftien jaar geleden maakten zij van de varkensstal een speelboerderij en inmiddels is Hullie een begrip in en om Uden. De ondernemers vertaalden hun ondernemerschap van boeren naar een nieuwe branche.
Hullie Speelboerderij is een bedrijf met ruim 55 medewerkers en trekt jaarlijks meer dan 150.000 bezoekers. Kinderen kunnen binnen en buiten spelen op een grote keur aan toestellen of activiteiten, maar ook de ouder of begeleider wordt uitgebreid verzorgd. “We vinden het belangrijk dat zowel kind als ouder met een glimlach binnenkomt én weer vertrekt. Met lekker eten, een knusse plek om te zitten, een mooi terras proberen we ook de volwassenen in de watten te leggen. Bij Hullie is het bourgondisch genieten voor jong en oud!”
De varkens de deur uit
Twintig jaar geleden brak de varkenspest uit en was het een uitdaging het gemiddelde Brabantse varkensbedrijf goed te laten draaien. Het stel krabde zich nog eens achter de oren, vertelt van den Broek: “Het plezier in het vak verdween snel, en we hadden veel twijfels. We waren nog jong, en hielden allebei van recreatie en horeca. In de buurt was wel recreatie, maar geen speelboerderij. Waarom zouden we zoiets dan niet doen?” Ze besloten de stoute schoenen aan te doen en deden mee aan een opkoopregeling.
De stal bleef echter staan en bood na een flinke verbouwing de locatie voor Hullie, wat opende op 17 oktober 2002. Anja van den Broek was gestopt met haar baan als verpleegkundige en samen gingen ze aan de slag. Ruim vijftien jaar later staat er een indrukwekkende speellocatie met o.a. diverse speelhallen, een buitenspeeltuin, waterspeeltuin, lasergame-parcours, knutselhoek, theater en meerdere bars en terrassen. “We zijn heel trots op wat er nu staat, en krijgen die waardering ook terug als we met oud-collega’s (boeren) praten die bij ons komen.”
Familiebedrijf
De keuze om te stoppen met het familiebedrijf was niet gemakkelijk, zo vertelt van den Broek. “Dat was emotioneel, er was van generatie op generatie geboerd en dat is niet prettig om je ouders te vertellen. Toch waren we vanaf het moment dat we stopten, daar niet meer mee bezig. De focus lag echt op het nieuwe bedrijf, vooruit kijken en zorgen dat we iets op zouden zetten wat helemaal naar onze zin is.” Het mooie is dat het familiebedrijf niet helemaal stopt: onze kinderen tonen veel interesse en werken mee bij Hullie. Het ziet ernaar uit dat zij zich in de toekomst aan zullen sluiten bij het bedrijf.
Hart voor de sector
Toch is het stel nog steeds betrokken bij de agrofoodsector, al is het maar omdat lekker en lokaal voedsel een belangrijke pijler van Hullie is. Ze werken dan ook met leveranciers uit de buurt: “Zo hebben we aardbeien van Jan, Ujese eitjes van de Stipkip, en halen we vlees en groente bij lokale ondernemers. Zo krijg je een goede mix van streekproducten en kunnen we de ondernemers noemen op de kaart.” Het boeren is dan geen dagelijkse kost meer voor Henk, maar niet uit het hart: “Ik blijf toch altijd volgen wat er gebeurt in de sector, en ben in mijn hart nog steeds een boer.”
"Als je plezier hebt in je werk, heb je de juiste keuze gemaakt"
De ondernemers kijken continu vooruit. “We krijgen veel waardering voor het feit dat het ons gelukt is een ander soort bedrijf op te zetten, en halen veel voldoening uit ons werk. We doen grote investeringen en dat is niet anders dan in de varkenshouderij. Toch kunnen we nu veel beter ondernemen en heb je meer grip op wat je verdient. Ik ben minder afhankelijk van de markt of wet- en regelgeving. We gaan elke dag met plezier naar ons werk en ook de hele lange dagen vliegen voorbij. Als je plezier hebt in wat je doet, heb je de juiste keuze gemaakt.”