De kansen van biologisch voor jouw bedrijf

Bij veel bedrijven en organisaties staan goed werkgeverschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog op de agenda. Maatschappelijk verantwoord inkopen is een belangrijk onderdeel van duurzame bedrijfsvoering. 

Met biologische voeding in je bedrijfskantine draag je bij aan:

  • Het (employer) brand en imago van je bedrijf of organisatie.
  • Een gezondere leefomgeving en levensstijl voor medewerkers en bezoekers.
  • Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en verschillende Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Merk en imago

Goed werkgeverschap behelst meer dan het bieden van een goed salaris. Voor de meeste mensen is werk namelijk allang niet meer alleen werk. Mensen willen met, voor en bij je werken omdat ze zich goed voelen in jouw organisatie, omdat je dezelfde set met waarden hebt. Vind jij het belangrijk om goed voor jouw collega’s, medewerkers en bezoekers te zorgen? Het bieden van biologisch eten in jouw bedrijfskantine – en daar trots over vertellen – kan waarden als aandacht voor een gezonde leefstijl én een gezond milieu onderstrepen. Zo kan het je ook helpen om het beste talent en mooie nieuwe samenwerkingspartners aan te trekken en te behouden.

Gezonde levensstijl

Biologisch eten past in een gezonde levensstijl. En daarmee ook goed in beleid rondom duurzame inzetbaarheid. Gezonde en vitale medewerkers zitten lekker in hun vel, zijn productiever en hebben meer plezier in hun werk. Daarnaast verzuimen ze minder. De werkgever plukt dus ook de vruchten van een gezonde leefstijl.

Biologische producten bevatten minder pesticiden. En juist méér en betere voedingsstoffen, zoals vitamine C, antioxidanten en omega 3-vetten. Hoewel onderzoekers voorzichtig zijn met het trekken van conclusies over de gezondheidseffecten van biologische voeding, blijken uit onderzoek van de Wageningen Universiteit indicaties dat biologische voeding leidt tot een lager risico op het ontwikkelen van bepaalde aandoeningen zoals allergieën, obesitas, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

MVO en SDG

Kiezen voor biologische producten in je bedrijfscatering past in MVO-beleid: door over dit soort zaken na te denken – en het niet bij denken te laten – laat je zien dat je zakendoet met respect voor mens, dier en milieu. Ook draag je bij aan verschillende SDG’s. Volgens de Europese Unie (EU) is verduurzaming van de landbouw namelijk noodzakelijk in het behalen van de Sustainable Development Goals (SDGs). Biologische landbouw draagt daar direct aan bij. Door – deels of volledig – over te stappen op biologische bedrijfscatering, neemt de vraag naar biologische landbouw toe en verduurzamen we samen het landbouwareaal.

In 2015 formuleerde de VN zeventien SDG’s: wereldwijde ambities, de stippen aan de horizon waar we naar toe willen werken om een betere, duurzame wereld te creëren. Veel bedrijven willen bijdragen aan het bereiken van één of meerdere SDG's. Door te kiezen voor biologische bedrijfscatering, draag je bij aan:

  • SDG 12: verantwoorde consumptie en productie
  • SDG 3: goede gezondheid en welzijn
  • SDG 6: schoon water
  • SDG 13: klimaatactie
  • SDG 14: het leven in het water
  • SDG 15: het leven op het land

Meer informatie over biologische bedrijfscatering:
-    Wat is biologisch?
-    Aan de slag met Biologische bedrijfscatering
-    Biologische landbouw in Brabant

Cookie-instellingen