Van 2015 tot en met 2021 werkte het team FoodUp Brabant als onderdeel van de provincie Noord-Brabant aan een robuust voedselsysteem, waarin gezond, eerlijk en lekker voedsel centraal staat. Voedsel dat goed is voor mens, dier en omgeving én een eerlijke prijs oplevert voor de boer. Concreet uitte zich dat onder andere in onderstaande initiatieven.
Agri meets Design is hét platform waar boeren en ontwerpers elkaar ontmoeten en samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken. Agri Meets Design is een samenwerking van FoodUp Brabant en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Agri Meets Design
Om een nieuw voedselsysteem te bouwen is structurele samenwerking tussen onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en overheden nodig. Daarom hebben Kennispact MBO Brabant, HAS Hogeschool, ZLTO en FoodUp Brabant de handen ineen geslagen. Beet
Samen werken we aan een robuust voedselsysteem. Boeren zijn als producenten van ons voedsel een onmisbare schakel in ons voedselsysteem. FoodUp Brabant helpt ondernemers die een nieuwe stap willen zetten, die willen vernieuwen. BoerSupport
Hoe krijg je consumenten bewust van de wereld achter een stukje vlees? Met de Doe-Het-Zelf-Kip-kist krijgen deelnemers alle attributen in huis om zelf in negen weken het traject van ei tot kipfilet te beleven. Dus inclusief slacht-set om de kip ‘eetklaar’ te maken. Doe-Het-Zelf-Kip
Eat This! is een concept van FoodUp Brabant en de Peelgemeenten Deurne en Asten waarin een podium wordt geboden aan agrarische ondernemers die het roer hebben omgegooid of bewust proberen nieuwe markten aan te boren. Eat This
EUREGA is een samenwerkingsproject van Europese regiopartners die zich inzetten voor het belang van gastronomie in beleid en strategische besluitvorming. We willen Brabant beter op de kaart zetten als foodbestemming. FoodUp Brabant staat hiervoor aan de lat in samenwerking met Visit Brabant. Eurega
Is er een alternatief financieringssysteem denkbaar waardoor individuele boeren makkelijker kunnen omschakelen naar duurzamere bedrijfsvoering en nieuwkomers makkelijker toegang krijgen? FoodUp Brabant zoekt naar antwoorden op deze vragen vanuit andere dan gangbare bancaire perspectieven. Financiering Agro
Het Europese Interreg-project Food Heroes focust op innovatieve ondernemers in de landbouw en voedselsector. Het project streeft ernaar voedselverspilling in de eerste delen van de voedselketen tegen te gaan. Food Heroes
Grip krijgen op de voedseltoekomst aan de hand van een spel: dat is het doel van Foodgame Brabant. Aan de hand van drie mogelijke scenario's proberen we de toekomst te ervaren en te verklaren, om op deze manier te komen tot een circulaire economie en meer banen in de toekomst. Foodgame Brabant
Aan de FoodUp Transitietafel denken mensen met verschillende achtergronden (ondernemers, onderwijs en overheid) samen na over een nieuw voedselsysteem in Brabant. FoodUp Transitietafel
Een Herenboerderij is een klein, gemengd agrarisch bedrijf. Tweehonderd huishoudens met samen vijfhonderd monden worden lid. FoodUp Brabant is als koploper op het gebied van voedseltransitie partner van Herenboeren. Wij helpen Herenboeren Brabant met opschalen. Herenboeren
Gemeenten Reusel-De Mierden, Sint Anthonis en FoodUp Brabant presenteren de exclusief gemaakte voorstelling ‘Iets met Boeren’. Doel is om meer begrip te realiseren tussen boeren en niet-boeren. Iets met boeren theaterproductie
De agrarische producten uit Laarbeek zijn van topkwaliteit, vindt Robert de Jong. Met het pop up-restaurant LOS op 't veld laat hij consumenten die kwaliteit proeven en beleven. FoodUp Brabant volgt dit project communicatief en ondersteunt waar mogelijk met kennis en netwerk. Laarbeek Op Smaak
Stiertjes, haantjes en bokjes: ze geven geen melk, ze leggen geen eieren. Ze zijn een levend 'restproduct'. Laten we mannenvlees op de kaart zetten! Mannenvlees gaat over het tegengaan van voedselverspilling. FoodUp Brabant ondersteunt initiatieven die meer waardering kweken voor mannenvlees Mannenvlees
BAJK, ZLTO en FoodUp Brabant organiseren masterclasses over kringlooplandbouw voor BAJK-leden; van HAS-studenten tot jonge boeren die al een paar jaar bezig zijn. ‘Het gaat erom deze jonge boeren vanuit bewustwording van de noodzaak tot verandering naar concrete acties te bewegen.' Masterclasses kringlooplandbouw
Het netwerk Goed Boeren bestaat uit innoverende bedrijven in de agrarische sector die samen werken aan de hoognodige vernieuwing en verduurzaming van de sector. Het netwerk wordt ondersteund door FoodUp Brabant en de Brabantse Milieufederatie. Netwerk Goed Boeren
RIJP is een dienstenplatform dat korte keten afzet op een professionele wijze faciliteert. Als boer word je door het platform gefaciliteerd in het direct naar de markt krijgen van jouw producten. RIJP - Bouwen aan korte ketens
Iedereen vindt wel wat van vlees, of zou dat moeten vinden. Met prikkelende vragen en verrassende feitjes wil Slagerij de Hamvraag de consument aan het denken zetten of vlees ook anders kan. Slagerij De Hamvraag
Met agroforestry worden bomen teruggebracht in de landbouw, waardoor een robuuster systeem met meer ruimte voor biodiversiteit ontstaat. Agroforestry biedt economisch en ecologisch gezien tal van voordelen. Voedselbossen worden aangelegd door particulieren, agroforestry is gericht op agrariërs. Voedselbossen en agroforestry
FoodUp Brabant
Nieuws
Initiatieven
Contact
Aanmelden nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.